Hlavní obsah
Online

Výbuch paneláku v Prešově má minimálně pět obětí. Zraněných je přes čtyřicet

Foto: Polícia Slovenskej republiky

Panelákem v Prešově otřásla exploze.

aktualizováno •

Na místo se sjely desítky záchranářů i hasičů. Podle svědků, citovaných slovenskými médii, byl u vchodu do panelového domu silně cítit plyn.

Článek

Několik posledních podlaží dvanáctipatrového domu v prešovské Mukačevské ulici zachvátily po expolozi plameny. Hasiči, kteří se snažili po neštěstí evakuovat obyvatele paneláku, museli být odpoledne kvůli hrozícímu riziku zřícení z vyšších pater odvoláni. K budově se pak snažili dostat z jiné strany.

Během pátečního odpoledne se také rozrůstal seznam obětí neštěstí. Do podvečera úřady oficiálně potvrdily pět mrtvých, čtyři desítky lidí byly zraněny.

Zprávu rozšiřujeme.

  • Všichni lidé, ke kterým se hasiči dostali, byli evakuováni

    Zasahující hasiči pomocí výškové techniky evakuovali všechny osoby, které mohli „vizuálně identifikovat“, uvedl hasičský sbor na sociální síti. Budova je od šestého patra celá v plamenech, výbuch zničil schodiště, a do budovy se tak nedá dostat jinak než zvenku pomocí výškové techniky.

  • Výbuch přežili, přišli ale o všechen majetek

    Obyvatelé domu, kteří výbuch přežili, přišli o veškerý majetek. Sousedka křičela, ale nemohla jsem jí pomoci, vylíčila reportérům jedna z obyvatelek dvanáctipatrového domu. Dotyčné ženě nakonec pomohli z bytu v desátém poschodí hasiči, o všechno ale přišla, upozornila slovenská média. Tři nejvyšší patra domu úplně vyhořela.

    „Nevím, jak dlouho to trvalo, pro mne to byla věčnost,“ uvedla Silvia Hrebeňárová podle serveru Pravda.sk. Z bytu v desátém patře jí nakonec pomohli uniknout hasiči s vysokozdvižnou plošinou. Byt zcela vyhořel. „Měla jsem tam úplně vše,“ řekla. „Začnu od nuly, nemám nic.“

  • Výbuch podle obyvatel souvisí s výkopovými pracemi

    Plyn byl podle místních obyvatel cítit výrazně ve vchodu do domu, který vybuchl. Dělníci měli obyvatelům, kteří je na to upozorňovali, říct, že v plánech bylo špatně zakreslené vedení plynu, píše slovenský Denník N.

  • Pád domu nehrozí, drží ho železobetonové panely, říká odborník

    Bytový dům, ve kterém dnes vybouchl plyn, spadnout nemůže. Alespoň to si myslí odborník na panelové konstrukce ze Stavební fakulty Slovenské technické univerzity Andrej Bartók. „Podle mě (dům) spadnout nemůže, protože ty paneláky jsou takzvané krabicové konstrukce. Panely jsou tam kolmo na sebe a je jich tam mnoho na sobě,“ vysvětlil Bartók.

  • Hasiči opouští vnitřní prostory

    Statici označili vrchní tři poschodí za nestabilní, všichni zasahující hasiči tak musí budovu opustit. Hasiči momentálně přesouvají výškovou techniku na druhou stranu budovy pro efektivnější hašení, informuje HaZZ.

  • Zdravotníci hlásí minimálně čtyřicet zraněných

    Neštěstí si zatím podle záchranné služby vyžádalo minimálně čtyřicet zraněných. V souvislosti s mimořádnou situací v Prešově rozhodl ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter ihned zřídit v blízkosti nehody Centrum sociálního zabezpečení, informuje deník SME.

  • Zdravotníci zatím ošetřili devět osob, všechny bez ohrožení života

    „Počet ošetřených pacientů se zvýšil na devět. Platí to, co jsme uvedli, že nikdo z těchto pacientů není v ohrožení života,“ řekla deníku SME mluvčí prešovské nemocnice Renáta Cenková.

  • Armáda je na cestě na místo neštěstí

    Předseda Národní rady SR Andrej Danko v souvislosti s výbuchem plynu v prešovském panelovém domě požádal o pomoc ministra obrany Petera Gajdoše (SNS). Armáda je na cestě na místo neštěstí s cílem zabránit dalším obětem, píše deník SME. Podle policie se na příjem evakuovaných připravuje budova prešovského Červeného kříže.

  • Hasiči potvrdili pátou oběť

    Zasahující hasiči potvrdili pátou oběť dnešního výbuchu plynu v Prešově. Na místě pomáhá více než 60 profesionálních hasičů a 25 dobrovolných hasičů, informuje HaZZ.

  • Čtyři vrchní patra jsou kompletně v plamenech

    I přes snahu hasičů jsou horní čtyři patra paneláku kompletně v plamenech. Policie zároveň vyzývá řidiče, aby zvolili jinou trasu, a nekomplikovali tak zasahujícím složkám práci, informuje deník SME.

  • Nejhorší tragédie za poslední půlstoletí

    „Za poslední půlstoletí je to nejhorší tragédie, která postihla město Prešov. Bohužel jsou oběti na životech a mnoho zraněných,“ řekla na místě Denníku SME primátorka města Andrea Turčanová.

  • Výbuch a požár už mají čtyři oběti

    Zatím čtyři životy si vyžádal výbuch bytovky v Prešově. Informaci potvrdila Alena Krčová z operačního střediska záchranné zdravotnické služby. Počet zraněných zatím nelze určit, stále přibývají, informuje Denník SME.

  • Hasiči se k lidem na střeše snaží dostat z druhé strany

    Na střeše budovy stále zůstává několik uvězněných lidí. Výbuch plynu a následný požár zasáhl čtyři až pět poschodí na jedné straně bytovky. Hasiči varují, že může dojít ke kolapsu budovy a uzavřený prostor kolem bytovky policie dále rozšiřuje, píše Denník SME.

  • Hasiči nepotvrdili oběti, tisk píše nejméně o jedné

    Podle deníku Korzár si neštěstí vyžádalo nejméně jednu oběť. Podle redaktora deníku se jeden člověk neudržel na poškozeném balkóně a spadl. Hasiči ani jiné záchranné složky to zatím nepotvrdili.

  • Požár se dále šíří

    Plameny se podle Denníku SME šíří do zbytků bytovky. Na místo míří MUSAR (Modul pátracích a záchranářských činností středního rozsahu v městském prostředí) a tým ze Záchranné brigády HaZZ v Žilině, který se specializuje na vyhledávání osob v sutinách. Dále pak těžká technika z Humenného, Žiliny a Košic. Na místo míří také hasiči z Prešova, Sabinova, Košic, Levoče, Bardejova a také evakuační autobus HaZZ.

  • Hasiči evakuují okolí

    Policie a hasiči postupně evakuují okolní bytovky. Zároveň se snaží dostat dav přihlížejících co nejdále od místa neštěstí. Ve škole v Mukačevské ulici byl zřízen krizový štáb, informuje Denník SME.

  • Výbuch plynu v Prešově

    Foto: Twitter/@Canupe

    Na místě zasahují desítky hasičů.

  • Hasiči vstoupili do budovy a snaží se o evakuaci osob

    Několik uvězněných osob je na balkónech, hoří už i páté patro budovy. Z domu se mezitím ozývají další menší výbuchy, píše Denník SME.

  • Z jednoho z oken se vyklání člověk volající o pomoc

    Podle Denníku SME se z jednoho okna ozývá volání o pomoc. Záchranné složky mají ztížený přístup k budově kvůli zaparkovaným automobilům v blízkosti budovy.

Hlavní zprávy