Hlavní obsah

V přímém ohrožení je polovina smrkových lesů v Česku. Škody půjdou do stovek miliard

Jihočeské Dačice letos přišly o všechny smrkové porosty, ukazují záběry z dronu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Škody v lesích způsobené zejména suchem a kůrovcovou kalamitou dosáhnou v roce 2019 podle aktuálních analýz Czech Forest think tank téměř 40 miliard korun.

Článek

Je to odhad o poznání větší než ještě počátkem roku – autoři ho připisují zejména dalšímu propadu cen dříví.

„Existenční problémy vlastníků lesů se ještě prohlubují,“ konstatuje Czech Forest think tank.

V některých případech už vlastníci lesů přestávají kvůli škodám finančně stačit na kalamitu – srozumitelně řečeno, nemají peníze na zalesňování kalamitních ploch.

Kůrovec v letošním roce napadl podle odhadů expertů zhruba 30 milionů kubických metrů dřeva. Z toho vychází výpočet škod v lesích.

36,8 miliardy korun činí ztráty z původně předpokládaných výnosů a z předčasného smýcení porostů.

Škody i na sazenicích

Sucho poničilo i budoucí lesy, tedy sazenice. Uschla jich přibližně čtvrtina. „S výjimkou lokálních jarních mrazů byly klimatické podmínky pro pěstování sadebního materiálu v letošním roce příznivější než v roce 2018 a v lesních školkách celkově nedošlo k výrazným ztrátám na sadebním materiálu. Ztráty způsobené usycháním vysazených sazenic v lesích jsou prozatím odhadovány na 25 %. Z důvodu vyšších vstupních cen je celková škoda na výsadbách odhadována na 250 až 350 milionů korun,“ píší experti think thanku.

Plocha lesů, která byla v roce 2019 zdevastována působením sucha a kůrovce, je aktuálně odhadována 66 000 ha a náklady na zalesnění těchto ploch by činily zhruba 7,3 miliardy korun.

V přímém ohrožení je aktuálně zhruba 450 milionů kubíků smrkového dříví, tedy polovina všech smrkových porostů v Česku. Při aktuálním poklesu cen dříví to znamená riziko budoucích škod ve výši více než 600 miliard korun. „Tyto škody by se existenčně projevily nejen na straně soukromých a obecních vlastníků, ale i na straně českého státu, který vlastní více než 50 % lesů,“ upozorňuje Czech Forest ve zprávě, kterou má Seznam k dispozici.

Reklama

Související témata:

Doporučované