Hlavní obsah

V případu Pelty a dotací si policie pozvala jako první ministryni Valachovou

Ministryni Valachovou si jako první vzala policie k výslechu.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Ve vazbě v kauze dotací na sport skončila vedle šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty i dnes již bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Článek

V případu manipulací při rozdělování sportovních dotací, v němž je obviněn předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta a dva bývalí úředníci Ministerstva školství, si policie pozvala k výslechu první svědky.

Seznam zjistil, že jako první přijde příští pátek vypovídat ministryně školství Kateřina Valachová.

Ta Seznamu potvrdila, že pozvánku k výslechu od vyšetřovatelů dostala.

„Svědeckou výpověď samozřejmě podávat budu,“ uvedla Valachová s tím, že jinak s policií v současné době komunikuje státní tajemník Ministerstva školství.

Miroslav Pelta v čele fotbalové asociace skončí:

Video: Seznam Zprávy

Valachová tento týden oznámila, že kvůli kauze předá premiérovi rezignaci.

Obviněná a ve vazbě vyšetřovaná náměstkyně Simona Kratochvílová patřila k jejím nejbližším spolupracovníkům. Policejní dokumenty potvrzují, že právě ona byla s Miroslavem Peltou hlavní postavou případu.

Podle policie společně mimo stanovená pravidla rozhodovali, kdo dotace dostane a kdo ne. V jednom z programů, o který se policisté zajímají, rozdělilo letos Ministerstvo školství více než 450 milionů korun.

Podle vyšetřovatelů se Pelta a Kratochvílová dohodli na tom, kdo dotace dostane několik dní před tím, než zasedala expertní komise, která teprve měla žádosti o dotace hodnotit. Ale i tato komise byla podle policistů složená z lidí, kteří plnili pokyny Kratochvílové a Pelty.

Zmanipulována, jak uvádí policie, byla zhruba polovina z padesáti projektů.

Vliv na to, kdo dotace dostane, hrálo politické zadání, nebo to, jaké výhody z toho bude mít šéf fotbalové asociace, nebo také to, jaký sponzorský dar dostane Fotbalový klub Jablonec, v jehož představenstvu Pelta sedí.

V tomto případu byli minulý týden zatčeni také šéf České unie sportu Miroslav Jansta, vlivný člen ČSSD Karel Březina nebo bývalý šéf odboru na Ministerstvu školství Zdeněk Bříza. Právě on byl společně s Peltou a Kratochvílovou obviněn. Na rozdíl od nich je vyšetřován na svobodě.

Reklama

Doporučované