Hlavní obsah

V Přísaze se angažuje bratr exministryně ANO. Rodinná pouta prý Šlachta neřeší

Foto: Jan Mihaliček

„Už se mě na to v hnutí ptali, já ale rodinné vazby neřeším,“ říká o sourozencích Šlachta.

Reklama

Na kampani hnutí Přísaha Roberta Šlachty se podílí bratr poslankyně Taťány Malé (ANO). Sbližování obou stran? Těžko říct. Zatím si bývalý šéf protimafiánského útvaru kolegu chválí pro jeho pracovitost, do funkcí se prý nehrne.

Článek

Od samotného vzniku čelí politický projekt Přísaha a jeho lídr Robert Šlachta otázce, jestli expolicistovo hnutí plánuje spolupráci s hnutím ANO. Například kvůli podobným znakům v kampani či marketingovým spolupracovníkům, kteří před angažmá v Přísaze spolupracovali s hnutím Andreje Babiše.

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Šlachta jakékoliv propojení s ANO vehementně popírá. Seznam Zprávy nyní ovšem narazily na další personální vazbu mezi těmito subjekty. V brněnské organizaci Přísahy se angažuje Jan Velička, jenž je bratrem někdejší ministryně spravedlnosti a jihomoravské poslankyně Taťány Malé (ANO).

„Vím o tom, že se u nás angažuje a pomáhá. Už se mě na to v hnutí ptali, já ale rodinné vazby neřeším. Je pilný a nechce žádnou funkci,“ řekl Seznam Zprávám Šlachta.

Jan Velička hnutí pomáhá s přípravou kampaně pro sněmovní volby. „Přísaha je nová krev na politické scéně. Konečně někdo nahlas a zřetelně začal řešit covidové státní zakázky. Dnešní parlamentní politická scéna mi připomíná zhmatatelnění pořekadla ‚Zloděj křičí chyťte zloděje`,“ řekl Seznam Zprávám Velička s narážkou na Babišovu vládu. Její součástí byla přitom v roce 2018 i jeho sestra Taťána Malá.

Nebavíme se!

Politička, která z Ministerstva spravedlnosti po pár dnech ve funkci odešla mimo jiné kvůli plagiátorství v diplomové práci o chovu králíků, odmítá spekulaci, na kterou Seznam Zprávy narazily v brněnských finančních kruzích – totiž že by po volbách mohla sehrát roli komunikačního mostu mezi Babišovým hnutím a Přísahou, která by se dle posledního průzkumu agentury Kantar CZ dostala do Poslanecké sněmovny se ziskem šesti procent hlasů.

„Nejsem s bratrem v kontaktu, máme celkově rozdílné názory,“ řekla Seznam Zprávám poslankyně Malá. Nechce prý být s bratrem nijak spojována.

„Nikdy jsme spolu politiku v rámci rodiny neřešili a já osobně na tom nic měnit nehodlám,“ komentoval rodinné vztahy Velička. Sympatiemi vůči Šlachtově Přísaze se netají – například na Facebooku si logem hnutí ozdobil svou profilovou fotografii. Líbí se mu, jakým způsobem Přísaha vznikla.

„Imponuje mi, jak hnutí vzniklo, jak bez mediální podpory získávalo a získává stále více dobrovolníků a příznivců, kteří svým úsilím nahrazují nemalé prostředky, které parlamentní strany investují do svých kampaní. To, jak hnutí nemálo lidem začíná být trnem v oku,“ popsal Velička.

Postavení jeho sestry Taťány Malé v rámci ANO v uplynulých letech po odchodu z vlády uvadalo. Na začátku prázdnin to navíc vypadalo, že Malá bude mít co dělat, aby se vůbec znovu dostala do Poslanecké sněmovny. Na kandidátní listině jihomoravského ANO figurovala až na osmém místě. V průběhu července si ale vyjednala čtvrté místo, ze kterého by se mohla do Sněmovny opět dostat.

Reklama

Doporučované