Hlavní obsah

V přísně utajovaném bunkru. Sověti tu ukrývali jaderný arzenál

Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívejte se na záběry z ojedinělého místa v bývalém Vojenském újezdu v Brdech.

Článek

Podzemní pevnost ukrytá za plotem u Míšova v Brdech sloužila v éře studené války jako sklad sovětské jaderné munice.

Jen kousek od ní jezdí auta a málokterého řidiče by napadlo, že projíždí kolem místa, jež bylo před rokem 1989 přísně utajeno.

Dodnes se bunkr dochoval bez jakýchkoli úprav, dosud jsou patrné nápisy v azbuce, i když už ho má několik let ve správě skupina nadšenců, kteří zde zřídili zde Atom muzeum.

Podle nich jde o skutečně ojedinělé místo. V Česku totiž bývaly ještě dva bunkry sloužící jako sklady jaderné munice - v Bělé pod Bezdězem a v Červeném Újezdu - ale byly už zlikvidovány.

Foto: Jaroslav Gavenda

Vchod do vojenského bunkru Javor 51.

Zakladatel Nadace Železná opona Václav Vítovec dokonce říká, že místo je světovou raritou - nikde na světě prý sklad s takovou minulostí není přístupný veřejnosti.

Betonová stavba měla vlastní studnu s rozvodem vody, rezervní dieselelektrický agregát poháněný šestiválcovým motorem Škoda, systémy filtrace i úplného odsátí vzduchu, rozvod helia, stlačeného vzduchu a odvod odpadových produktů.

Foto: Jaroslav Gavenda

Vnitřní prostory vojenského bunkru Javor 51.

Bunkr vybudovaly tehdejší Vojenské stavby na základě smlouvy mezi Československem a Sovětským svazem o skladech speciální munice z roku 1965. Sovětská armáda ho převzala po stavebním dokončení v roce 1968 a do přísně střeženého areálu se poté po dvě desetiletí nikdo jiný nedostal.

Foto: Jaroslav Gavenda

Vojenský bunkr Javor 51.

Po odchodu sovětské armády byl bunkr dlouhá léta opuštěný. Využitý byl pouze dvakrát. Po rozpadu Československa tu skončila neplatná federální měna a o jedenáct let později si podzemní objekt na téměř tři roky pronajal Lidový spolek péče o německé válečné hroby. Ten sem dočasně uložil ostatky čtyř tisíc německých vojáků, kteří padli na našem území za druhé světové války.

Reklama

Doporučované