Hlavní obsah

V Puklicích se bude v opravené škole vyučovat od pondělí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obec Puklice na Jihlavsku dokončila opravy základní školy. Vyučovat se v ní znovu bude od pondělí. Vzhledem k opatřením proti covidu-19 teď mohou chodit do školy žáci nižšího stupně a deváťáci, zbylé třídy rotují.

Článek

Od září, pokud se chodilo do školy, jezdily puklické děti z nižšího stupně na vyučování do Jihlavy a starší žáci do Brtnice. Stavební úpravy v puklické škole asi za 26 milionů korun začaly v červenci, týkaly se vnitřních prostor i střechy. Obec na ně dostala dotace.

Do jihlavské Základní školy Jungmannova přechodně dojíždělo 79 dětí a do školy v Brtnici jich jezdilo 54. Při přerušení výuky kvůli epidemii dětem dojíždění odpadlo, ale jejich vyučujícím to práci neulehčilo. „Tím, jak jsme byli v náhradních prostorách, neměly paní učitelky žádné IT zázemí, musely vyučovat z domu,“ uvedla ředitelka puklické školy Jaroslava Němcová.

Opravená škola v Puklicích má lepší podmínky i pro distanční výuku, je tam počítačová učebna. Díky dotaci Ministerstva školství také mohla škola vybavit všechny učitelky notebooky. „Takže si myslím, že to rozhodně bude fungovat lépe. Ale nejen díky vybavení,“ řekla ředitelka a pochválila nasazení učitelek.

Proti předpokladu zůstala puklická škola v náhradních prostorách o čtyři dny déle. Původně ředitelka na tyto dny plánovala ředitelské volno, ale postup změnila, i kvůli tomu, aby neztěžovala situaci rodičům. „Protože děti byly doma měsíc a půl,“ podotkla. Vzhledem k opatřením proti covidu-19 teď mohou chodit do školy žáci nižšího stupně a deváťáci, zbylé třídy rotují. V puklické škole připadne v příštím týdnu distanční výuka na žáky sedmé a osmé třídy, do školy budou chodit šesťáci.

Na úpravy školy dostaly Puklice s 840 obyvateli 20 milionů korun z Ministerstva financí, další dva miliony z evropského programu IROP obec použila na vybudování bezbariérových vstupů a na speciální počítačovou učebnu.

Reklama

Doporučované