Hlavní obsah

V rakovnické posádce začala příprava cvičení, téma je fiktivní přesun spojence

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V rakovnické posádce začala příprava cvičení, tématem je fiktivní přesun spojence přes republiku v lokalitě Rakovník. Od úterý začnou do kasáren najíždět cvičné zabezpečovací jednotky, akce potrvá do konce týdne.

Článek

„Jde o největší cvičení od návratu jednotek do rakovnických kasáren v roce 2016,“ uvedl tiskový a informační důstojník Agentury logistiky Jakub Moravec. Agentura logistiky zabezpečuje alianční síly na území ČR při plnění úkolů podpory.

„Cvičení Joint Effort 2021 se zaměřuje na ověření počátečních schopností Praporu podpory nasaditelných sil v poskytování HNS (Host Nation Support-podpora hostitelské země) pro koaličního partnera v rámci NATO na území České republiky,“ uvedl Moravec. Výcvik se podle něj uskuteční za splnění všech protiepidemických opatření, tak, aby byla maximálně zajištěna ochrana cvičících proti šíření covidu. Počet účastníků cvičení by neměl přesáhnout 300 lidí a 50 kusů techniky.

Vojáci se oficiálně do kasáren v Rakovníku vrátili v srpnu 2016. Čerstvě rekonstruované objekty opustili vojáci na konci roku 2013, bylo to v období úspor v armádě. Důvodem pro návrat vojáků byla kromě změny finanční politiky také změna bezpečnostní situace.

Nynější rakovnický Prapor podpory nasaditelných sil, který vznikl k 1. lednu 2020, je podle Moravce stále ve výstavbě. „Slouží zde necelé dvě stovky vojáků a občanských zaměstnanců. V dalších letech se počítá s výrazným navýšením personálu, postupně doplňujeme techniku, materiál a revitalizujeme kasárna,“ doplnil informační důstojník. Kapacita praporu se bude zvyšovat až do roku 2025, kdy by měl být schopen dosáhnout plných operačních schopností.

Reklama

Doporučované