Hlavní obsah

V řeckém uprchlickém táboře Moria opět vypukl požár

Záběry z řeckého ostrova Lesbos.Video: AP

 

Reklama

Řecký uprchlický tábor Moria ve středu večer opět zachvátily plameny, informuje agentura AP. Také předešlou noc v něm vypukly požáry, které připravily tisíce migrantů o střechu nad hlavou.

Článek

Nově byl oheň zaznamenán v částech tábora, které neshořely během první noci. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarakise zavinili první noc požárů sami žadatelé o azyl, kteří se bouřili proti koronavirové karanténě. Část z uprchlíků má podle ministra najít dočasné útočiště na lodích.

Oheň zatím nezpůsobil žádná zranění, ale vyvolal vlnu kritiky vůči evropské migrační politice. V areálu žilo v nevyhovujících podmínkách přes 12 000 lidí, jeho kapacita byla více než čtyřnásobně překročená. Různé organizace na špatné podmínky v Morii upozorňovaly dlouhodobě a zařízení se podle kritiků stalo symbolem evropského selhání při řešení migrační a uprchlické krize, píše AP. V táboře se nacházeli lidé, kteří prchli před násilím a chudobou z Blízkého východu, Afriky a Afghánistánu.

Moria byla v době vypuknutí prvního požáru v uzávěře kvůli tomu, že se zde koronavirus prokázal u 35 lidí. Podle řeckých zdravotníků někteří z lidí s pozitivním testem uprchli. Řecké úřady se dříve v reakci na událost rozhodly vyhlásit na ostrově čtyřměsíční nouzový stav.

Dění na Lesbu sleduje Evropská komise a chystá se financovat přesun na pevninu 400 dětí a nezletilých, kteří v táboře byli bez doprovodu. Podle ministra Mitarakise nyní kvůli požárům postrádá střechu nad hlavou 3500 obyvatel tábora. Asi 2000 z nich má nalézt dočasné útočiště na trajektu a dvou lodích řeckého námořnictva, uvedl podle agentury Reuters Mitarakis. Ministerstvo pro migraci také dříve hovořilo o možnosti prozatímního ubytování ve stanech.

Na ostrov dříve dorazily policejní posily, aby pomohly zabránit uprchlíkům dostat se do města Mytilini, kam mnozí směřovali. Podle řeckých médií vytvořili policisté dva kordony. Jeden byl ve vzdálenosti asi 400 metrů od tábora. V této oblasti je nyní asi 4000 uprchlíků. Další blokáda je kolem tábora Kara Tepe, který se nachází blíž k Mytilini.

Německo coby nynější předsednická země EU požádalo, aby se unijní státy o uprchlíky postaraly. „Musíme co nejrychleji rozhodnout, jak Řecku pomoci,“ řekl ministr zahraničí Heiko Maas. Jednou z možností je podle něj, že si členské státy uprchlíky z tábora rozdělí.

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas v ranním rozhovoru ujistil, že komise je připravena Řecku „v této těžké chvíli pomoci na jakékoli úrovni“. Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová už kontaktovala příslušné členy řecké vlády a jedná s nimi o konkrétní formě pomoci.

„Prioritou je zajistit bezpečí a přístřeší všem lidem z Morie,“ napsala komisařka na twitteru. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky upozornil na nebezpečí potenciálního konfliktu mezi uprchlíky a obyvateli Lesbu.

Reklama

Související témata:

Doporučované