Hlavní obsah

V Řecku míří stovky migrantů k hranici. Uvěřili fámě, že bude brzy otevřená

Migranti v Řecku požadují otevřít hranice na severu země a protestují na nádraží v Aténách.Video: Lukáš Fíl, Reuters

 

Reklama

Stovky migrantů se už několik dní vydávají na sever Řecka, kde chtějí překročit hranici a dostat se dál na Balkán. Na sociálních sítích se totiž šíří informace o tom, že úřady na začátku dubna hranici otevřou.

Článek

U tábora Diavata poblíž Soluně se v posledních dnech shromáždilo asi 500 migrantů, včetně celých rodin s dětmi, které se k severní hranici chystají. Střeží je kordony policie, jež jim v pochodu brání. Policisté už proti migrantům použili pepřový sprej i slzný plyn. Na hlavním vlakovém nádraží v Aténách museli přerušit provoz kvůli protestu desítek migrantů, kteří obsadili koleje a požadovali, aby je autobusy přepravily právě k táboru Diavata.

Řecký ministr pro migraci Dimitris Vitsas uprchlíkům vzkázal, že zprávy o otevřených hranicích jsou lživé, a vyzval je, aby se vrátili. „Je to výsledek úplně nepodložené informace, že po masovém shromáždění na hranicích se přechod otevře,“ vysvětluje situaci Miltiadis Klapas. „V minulosti jsme jim všemi možnými způsoby vysvětlovali, že tyto fámy nejsou založeny na pravdě.“

Rovněž Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) migranty v Řecku varoval, aby zprávám o otevřených hranicích nevěřili.

Desetitisíce uprchlíků a migrantů především ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu uvázly v Řecku, s nímž balkánské země uzavřely hranice v roce 2016. Tato trasa byla hlavní cestou do severní Evropy. V roce 2015 a 2016 se touto cestou přes Severní Makedonii, Srbsko a Maďarsko dostal více než jeden milion migrantů do Německa a dalších zemí.

Také v Turecku zamířila více než tisícovka migrantů k hranicím s Řeckem kvůli falešným zprávám, že jsou nyní otevřené. Policie u hranic zadržela asi 1200 lidí, napsala agentura Reuters s odvoláním na turecká média.

Reklama

Doporučované