Hlavní obsah

V Řecku se narodilo dítě s DNA tří rodičů, lékaři mluví o převratu v medicíně

Nový lékařský zákrok vzbuzuje uznání i otázky nad jeho etikou.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Řecku se narodil chlapeček s DNA od tří rodičů – dvou žen a jednoho muže. Metoda asistované reprodukce, kterou přišlo dítě na svět, může pomoci k početí neplodným párům po celém světě. Odborníci ale varují před etickými otázkami.

Článek

Lékaři tvrdí, že jde o historický převrat v medicíně. Podle odborníků z Velké Británie ale experimentální forma asistované reprodukce vyvolává etické otázky a neměla by se aplikovat, píše server BBC.

V Řecku se díky speciální metodě asistované reprodukce, kdy nahradí poškozenou mitochondriální DNA matky zdravá dárkyně, narodil chlapeček vážící 2,9 kg. Dítě má celkem tři biologické rodiče. Metoda oplodnění použila vajíčko matky, sperma otce a další vajíčko náhradní matky. Dárkyně v takových případech zůstává anonymní.

Pacientkou je 32letá žena z Řecka, která absolvovala čtyři neúspěšné cykly takzvaného oplodnění ve zkumavce (IVF). Tým španělského reprodukčního centra Embryotools, který s řeckým týmem při oplodnění spolupracoval, oznámil, že metodu budou zkušebně aplikovat na dalších 24 ženách a k implantaci mají připravených osm embryí.

Díky metodě asistované reprodukce mohou počít zdravého potomka i matky trpící genetickou poruchou mitochondriální DNA, jejichž dítě by se jinak narodilo s genetickou vadou. Takto počaté dítě tak má ve výsledku desetinu procenta DNA od dárkyně, čímž lékaři zamezí přenosu genetické choroby od biologické matky.

Dítě s DNA tří rodičů se poprvé narodilo v roce 2016 díky týmu amerických doktorů v Mexiku.

V únoru 2018 dostali lékaři z anglického Newcastlu, kteří jsou zároveň průkopníky této metody, povolení ke stvoření prvních dětí s DNA tří lidí. V obou případech se jednalo o matky trpící genetickou poruchou mitochondriální DNA.

Podle některých lékařů z Velké Británie jsou ale z morálního hlediska plodnost a prevence nemocí dvě odlišné věci. Lékař Tim Child z Oxfordské univerzity je znepokojen tím, že není prokázáno, že by pacientka potřebovala k oplodnění metodu, kdy je použit genetický materiál cizí dárkyně.

Reklama

Doporučované