Hlavní obsah

V regionech lidé přestali kupovat nové byty. I když stojí polovinu toho, co v Praze

Foto: Profimedia.cz

Bytů se loni prodalo nejméně od roku 2013.

Reklama

Za tři a půl roku zdražily nové byty v Praze o 82 procent na více než sto tisíc korun za metr čtvereční. Prodeje se teď propadají i v regionech, kde jsou ceny oproti hlavnímu městu přibližně poloviční.

Článek

V Praze se loni prodalo pět tisíc nových bytů. To je o pět set (9 %) méně než loni, o dva tisíce méně než v roce 2015 a vůbec nejslabší výsledek od roku 2012. Vyplývá to ze statistiky developerů Trigema, Skanska a Central Group verifikované IPR.

I hypoteční trh zažil loni pokles.Video: Aleš Černý, Jan Marek, Seznam Zprávy

Ruku v ruce s nižšími prodeji jde stoupající cena. Ta se loni přehoupla přes sto tisíc korun za čtvereční metr za průměrný pražský nový byt. Konkrétně vystoupala na 101 091 korun, což je meziroční růst o 18 procent. Po několika kvartálech, kdy se podle čísel zdálo, že růst cen zpomaluje, začalo tempo zdražování opět zrychlovat.

Důvody jsou pořád stejné: staví (a povoluje) se málo, a tím pádem klesá nabídka. Protože ovšem poptávka po bydlení v metropoli neklesá, mohou rezidenční developeři, ale i prodejci pozemků, šponovat ceny nahoru.

„Stále častěji musí kupující dělat kompromis u velikosti bytu nebo lokality. Je třeba zvýšit nabídku a také začít hledat cesty k cenově dostupnějším bytům a doplnit segment levnějšího bydlení, který prakticky vymizel,“ komentoval údaje generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

I přes extrémní cenu se ale v Praze kupci najdou. Ať už mezi bohatými Čechy či cizinci. Čím dál častěji si pak pořizují lidé bydlení jako investici a nemovitost mají v plánu pronajímat krátkodobě či dlouhodobě.

Ve městech mimo Prahu je situace ale jiná. I když se ceny v regionech za nový byt pohybují na skoro poloviční ceně (loni se prodával v průměru za 53 570 korun za m2), poklesly meziročně prodeje ještě výrazněji než v hlavním městě.

Developeři v krajských městech prodali jen 4 535 bytů oproti předloňským 6 100. Nejhorší byl podle statistiky Trigemy čtvrtý kvartál, tedy období, kdy už vstoupila v platnost nová doporučení České národní banky. Ta doporučují na bydlení půjčovat jen takový obnos, jehož měsíční splátka nepřekročí 45 procent čistého příjmu žadatele.

Už z dřívějška platí, že kupující musí mít (až na výjimky) v hotovosti alespoň 20 procent ceny nemovitosti.

Reklama

Doporučované