Hlavní obsah

V rekreačním areálu v Dolní Moravě vzniká visutý most délky 721 metrů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V rekreačním areálu v Dolní Moravě na Orlickoústecku vzniká visutý most s názvem Sky Bridge 721. Bude překonávat údolí ve výšce až 95 metrů, s délkou 721 metrů bude podle provozovatelů střediska nejdelší svého druhu na světě.

Článek

Visutý most vzniká poblíž vyhlídkové věže Stezka v oblacích, k níž vede lanovka, a překlene údolí Mlýnského potoka z horského hřebenu Slamník na hřeben Chlum. Turisté na něj nastoupí v nadmořské výšce 1125 metrů a vystoupí o deset metrů výše. „Prvním návštěvníkům se most otevře na jaře příštího roku,“ uvedl ředitel obchodu a marketingu horského resortu Tomáš Drápal.

Po překonání údolí budou mít návštěvníci možnost poučit se o místní přírodě a dějinách. Ve spolupráci s Lesy ČR, obcí Dolní Morava a Muzeem československého opevnění z let 1935 - 1938 vzniká naučná stezka nazvaná Most času s prvky rozšířené reality. Hra s deseti naučnými panely se dotýká témat ochrany přírody a zejména pohybu v ní, historie a životního příběhu konkrétní rodiny z Dolní Moravy na pozadí událostí naší republiky od roku 1935 až do současnosti. K jejímu absolvování je nutný chytrý telefon a přístup k internetu.

Na vybudování visutého mostu stavbaři spotřebují 1030 krychlových metrů betonu. Bude vážit 405 tun, celková váha lan dosáhne 158 tun, pomocných konstrukcí 20 tun. Hlavní lano bude mít průměr 76 milimetrů. Podle Drápala je dosud nejdelší visutý most na světě s délkou 516 metrů u portugalského městečka Arouca. Jeho výška nad zemí dosahuje až 176 metrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované