Hlavní obsah

V rekreačním středisku Železná Ruda výrazně roste počet apartmánových bytů

Foto: Entente Florale CZ

Ilustrační foto.

Reklama

V Železné Rudě, největším zimním rekreačním středisku v Plzeňském kraji, výrazně roste počet apartmánových bytů, které využívají rekreanti. Tento trend ještě výrazně posílila koronavirová pandemie.

Článek

Město se 1600 stálými obyvateli nemá o počtu těchto bytů přesný přehled, ale velmi hrubě odhaduje, že jich může být kolem 2000. „Řada ubytovacích kapacit se mění na apartmány k nájmu nebo k prodeji. Covid to urychlil, hotely a penziony byly v epidemii zavřené, zatímco pronájem apartmánových bytů pokračoval celou zimu normálně a bylo tam plno,“ řekl Filip Smola, starosta Železné Rudy. Trvalých obyvatel ve městě ubývá.

„Provozovatelé hotelů a penzionů smutně koukali na to, jak v bytě velikosti 1+kk bydlí šest i osm lidí a oni mají zavřený hotel. Takže někteří z nich začali hotely předělávat na apartmánové byty,“ uvedl starosta. Smola jmenoval hotel Enzian, zavřený je hotel Kolibřík, který vyčkává, Slavie čeká na demolici a měla by se přebudovat na moderní hotel, další investor má zájem přestavět na byty ruinu bývalé Okuly. Město neví, co vznikne místo zbouraného velkého hotelu Rixi, který patřil armádě. „Pozemek je ministerstva obrany a já pevně věřím, že tam vznikne hotel armády. Zatím nám ale neřekli nic,“ uvedl Smola. Podle něj je současným trendem úbytek hotelových kapacit.

„Dnes jsou v bytě 1+kk o ploše 30 metrů čtverečních dvě patrové postele a rozkládací gauče a spí tam i osm lidí. Město z toho nemá nic kromě daně z nemovitosti,“ řekl Smola. Z hotelů, penzionů a ubytoven mu jde navíc ubytovací poplatek.

Město už podle něj nechce, aby se v Železné Rudě stavěly další apartmánové byty. „Povolujeme jen rekonstrukce stávajících objektů v nevyhovujícím stavu. Ale na zastupitele je vyvíjen obrovský tlak, abychom povolili stavby na zelené louce,“ uvedl. Podle Smoly jsou stále ještě v Železné Rudě místa, kde by se mohly stavět nové bytové objekty. „Ale současně vedení města výstavbu na zelené louce nepovoluje,“ řekl.

Radnice teď zadává nový územní plán, současný, nevyhovující je z roku 1993. „Bude obsahovat prvky regulačního plánu, aby nedošlo k neřízené výstavbě. Na územní plán teď hodně tlačíme, protože nový stavební zákon, který má platit od 1. června 2023, už vůbec nepočítá s institutem stavební uzávěry, o kterou my teď opíráme to neudělování výjimek pro další výstavbu,“ řekl starosta. Věří, že tuto podobu stavebního zákona nová vláda zruší, protože nejen pro Železnou Rudu by to byl velký problém. Ale i tak na to radnice reaguje tím, že zadává nový územní plán, který by chtělo mít schválený právě do poloviny roku 2023 a v dalších letech už nechce povolovat žádné jeho velké změny.

Ceny pozemků na Železnorudsku výrazně rostou. „Byl jsem šokován prodejem pozemku s plochou 1000 metrů čtverečních na Špičáku za 7,5 milionu korun, to jsem tu ještě neviděla,“ řekla místní obyvatelka. Astronomickou cenu potvrdil také Smola. Další obyvatel, který bydlí v bytovém domě u řeky, uvedl, že tam místní prodávají starší panelákové byty s plochou asi 65 metrů čtverečních za sedm milionů korun. „Pak si koupí za půl milionu pozemek v nedalekém Nýrsku, kde si postaví montovaný domek za 1,5 milionu a k nám nebo za hranice do Německa pak odtamtud dojíždí do práce,“ uvedl. Trvalých obyvatel tak ubývá.

Reklama

Doporučované