Hlavní obsah

V restauracích už utrácíme jako před koronou, dýška jsou ale větší

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Češi se během letních měsíců vrací zpět do restaurací v podobném počtu jako před vypuknutím koronavirové pandemie. Častější jsou ale větší dýška a útraty na osobu. Vyplývá to z aktuálních dat o platbách.

Článek

Z počtu karetních transakcí klientů České spořitelny je patrné, že po jarním útlumu způsobeném opatřeními kvůli covid-19 se Češi vrátili ve velkém do restaurací. V červenci jsou útraty vyšší než na začátku roku. Naopak stále výrazný pokles je patrný u zahraničních plateb.

„Už od června se růst plateb kartou v tuzemských restauracích vrátil na úrovně, které jsme viděli před covidem. Platby kartou v zahraničních restauracích nadále klesají, během karantény o více než 90 procent. Dosavadní prázdninový pokles dosahuje tempa minus 40 procent,“ komentuje aktuální čísla hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

I z těchto čísel je tedy patrné, že většina Čechů v první polovině prázdnin uposlechla doporučení některých epidemiologů a politiků a rozhodla se strávit letní dovolenou v Česku.

Vyšší útraty a dýška

Trend letních tržeb srovnatelných se začátkem roku potvrzují i data společnosti Sodexo, která vydává stravenky a stravenkové karty. Kvůli změně ve výši příspěvků na stravování však nenabízí meziroční porovnání a jako referenční měsíce udává leden a únor.

Podle společnosti Sodexo lze z dat vyčíst ještě jeden zajímavý trend – uživatelé stravenkových karet si více dopřávají a mají vyšší útraty na jednu transakci. Může to ale být způsobeno i cenami, které některé restaurace navýšily.

Obědy od začátku roku zdražily o 6,60 Kč

Další velký hráč na českém trhu se stravenkovými kartami Ticket Restaurant, společnost Edenred, nabízí přesná čísla o navýšení průměrné útraty za oběd v restauracích.

V červenci stál průměrný oběd v tuzemské restauraci 134,6 koruny, to je o 6,6 koruny více než na začátku tohoto roku. V porovnání s loňským červnem pak jde zhruba o desetiprocentní nárůst. Důvodem zdražení jsou podle společnosti Edenred především vyšší ceny surovin, například zeleniny, ovoce, mouky, cukru a masa. Část restaurací se pak vyššími cenami snaží dohnat předchozí ztráty.

„Posledním z důvodů růstu útrat je, že lidé sice zatím chodí do restaurací méně často, ale když už na oběd zajdou, tak si více dopřávají a také dávají vyšší spropitné, aby restauratéry podpořili,“ říká Daniela Pedret, ředitelka pro komunikaci s veřejností společnosti Edenred.

Stejně jako Češi chybí obchodníkům v zahraničí, liší se dopady na restaurace v závislosti na lokalitě a zaměření i v tuzemsku. Podniky zaměřené na turisty utrpěly v letošním druhém čtvrtletí velkou ztrátu – počet ubytovaných turistů v ČR klesl meziročně o 82,9 procenta na 988 tisíc. Třetí čtvrtletí by mělo ale přinést lepší čísla. Očekává se, že letní sezona bude kvůli pozdnímu začátku prodloužena.

Reklama

Doporučované