Hlavní obsah

V řetězci hospod, který bojoval za brexit, dochází pivo. Nemá ho kdo dovézt

Foto: Profimedia.cz

Premiér Boris Johnson spolu s majitelem řetězce Wetherspoons Timem Martinem.

Reklama

Další, kdo pocítil dopady brexitu, jsou britští milovníci piva. V některých pobočkách řetězce Wetherspoons totiž došla část zásob a chybí různé značky piv. Důvodem je nedostatek řidičů, kteří by zboží přivezli.

Článek

„Je nám líto, ale musíme vás informovat, že nemáme skladem Carling, Coors a Bud Light. Jedná se o problém se zásobováním, přesněji o nedostatek řidičů nákladních vozidel a stávky, které jsou mimo naši kontrolu,“ stojí na dveřích jedné z poboček řetězce podniků Wetherspoons, který se objevil na sociální síti Twitter.

Jak upozorňuje web britského deníku Metro, společnost není první ve Spojeném království, která podobným problémům čelí. Firmě McDonald’s nedávno došly mléčné koktejly, řetězec Nando’s kvůli nedostatku kuřat musel zavřít některé své podniky a šéf firmy Coop se nechal slyšet, že aktuální nouze je tou největší, kterou kdy viděl.

Zákazníci si této krize možná začali všímat teprve v posledních týdnech, ale vznikala už měsíce. Podniky, silniční přepravci i dopravní odbory totiž už začátkem léta ministry varovali, že nedostatek řidičů nákladních vozidel by mohl vést k prázdným regálům, píše britský list The Guardian.

Logistický průmysl odhaduje, že k opětovnému pohybu zboží a materiálu je zapotřebí přibližně 100 000 dalších řidičů. Nedostatek se ukázal částečně proto, že zemi kvůli brexitu opustilo 14 000 řidičů z EU a vrátilo se jich pouze 600. Pandemie pak narušila školení a následné zkoušky řidičů, kterých bylo loni zrušeno přibližně 40 000.

„Zažíváme problémy se zásobováním, co se týče značek Carling a Coors. To znamená, že v některých pobočkách tyto produkty nejsou dostupné,“ cituje Metro Eddieho Gershona, mluvčího společnosti Wetherspoon. „Omlouváme se našim zákazníkům za způsobené nepříjemnosti. Víme, že pivovary se problém snaží vyřešit.“

Paradoxem je, že právě majitel řetězce Wetherspoons Tim Martin patřil k horlivým zastáncům odchodu z Evropské unie. Wetherspoons si v roce 2016 před referendem o brexitu nechal natisknout 200 tisíc pivních tácků, které zákazníky nabádaly, aby „znovu převzali kontrolu“ nad vlastní zemí.

Britská vláda plánuje přezkoumat seznam s obory, ve kterých je hlášen nedostatek zaměstnanců, až příští rok. Následně by měla vybrat ta povolání, v jejichž případě budou moct pracovníci zažádat o víza, a usnadnit si tak případné cesty do země nebo stěhování. Právě řidiči nákladních vozidel jsou jednou ze skupin, kterou podniky na seznamu chtějí vidět.

Reklama

Doporučované