Hlavní obsah

V Říčanech by chtěl žít každý, v Orlové asi nikdo. Nový průzkum ukázal proč

Foto: ČTK/Jaroslav Ožana, ČTK

Kde se v Česku žije nejlépe? Orlová skončila v žebříčku na posledním místě.

Reklama

První desítce měst s nejvyšší kvalitou života kralují obce Středočeského a Jihomoravského kraje. Praha obsadila druhou příčku, Brno je šesté.

Článek

V Říčanech se žije nejlépe, a to už druhým rokem. Vyplývá to z indexu společnosti Deloitte, který seřadil 206 českých obcí s rozšířenou působností podle kvality života. Tu hodnotí celkem 29 faktorů, jako je například úroveň zdravotní péče, dostatečnost služeb nebo vztahy mezi lidmi.

Nejvyšší kvalita života je dlouhodobě ve dvou největších českých městech – v Praze a v Brně. Z těch větších si dobře stojí také Plzeň, Hradec Králové nebo Pardubice. Mapu, která na základě průzkumu ukazuje kvalitu života, zveřejnil server aktuálně.cz.

Obce s nejvyšší kvalitou života:

Říčany – 10 bodů

Praha – 9,7 bodu

Hustopeče – 8,1 bodu

Černošice – 8 bodů

Brandýs nad Labem – Stará Boleslav – 7,7 bodu

Brno – 7,7 bodu

Židlochovice 7,2 bodu

Beroun – 7,2 bodu

Šlapanice – 7,2 bodu

Litomyšl – 7,1 bodu

Naopak nejhorší podmínky pro život jsou podle průzkumu v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji. V těchto lokalitách je vysoká nezaměstnanost a často také znečištěné ovzduší. Na posledním místě se opět umístila moravskoslezská Orlová.

První a poslední dvě místa zůstala ve srovnání s rokem 2018 beze změny. Nejvíce si dle indexu polepšila Přelouč, a to o 88 příček. Výrazné zhoršení zaznamenal Železný Brod, který se propadl o 79 pozic. Z krajů se pak nejvíce zlepšily obce ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Největší zhoršení na krajské úrovni zaznamenaly obce v Královéhradeckém kraji.

Anketa

Ve které z těchto obcí byste nejraději bydleli?
Říčany
14 %
Praha
16,6 %
Brno
13,4 %
Přelouč
4 %
Orlová
52 %
Celkem hlasovalo 6833 čtenářů.

Reklama

Doporučované