Hlavní obsah

V roce 2018 se popravovalo nejméně za posledních deset let

V roce 2018 se popravovalo nejméně za posledních deset let.Video: Petr Juna , AP, Youtube.com

 

Reklama

Podle organizace Amnesty International (AI) poklesl počet vykonaných trestů smrti v loňském roce o 31 %, a byl tak nejnižší za poslední dekádu.

Článek

Nejvíc se loni popravovalo opět v Číně a nárůst exekucí hlásilo například Bělorusko, Japonsko, Singapur nebo Spojené státy. Přesné číslo poprav u Číny není jasné, země tyto informace klasifikuje jako státní tajemství. Amnesty International však odhaduje, že se jedná o tisíce lidí, které režim připravil o život – toto číslo však do statistik není možné zahrnout.

Pomyslné druhé místo patří Íránu. Ten navzdory snížení poprav o polovinu oproti předchozímu roku vykonal trest smrti minimálně u 253 lidí. Třetí Saúdská Arábie hlásí 149 poprav a Vietnam s Irákem přinejmenším 85, respektive 52.

„Dramatický globální pokles poprav dokazuje, že i ty země, kde se to nejméně očekávalo, začínají měnit své cesty a uvědomují si, že trest smrti není odpovědí,“ řekl generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo. Podle něj je jen „otázkou času, kdy se tento krutý trest stane historií“.

Přestože Irák patří mezi země s nejvíce exekucemi, loni počet poprav výrazně poklesl. Stejně tak se situace podle AI zlepšila i v Pákistánu a Somálsku. Celkově bylo loni ve světě popraveno nejméně 690 lidí, přičemž ještě v roce 2017 to bylo 993.

Naopak v Egyptě vzrostl počet rozsudků smrti o více než 75 % z nejméně 402 v roce 2017 na nejméně 717 v roce 2018. V zemi se podle Amnesty International vydávají takzvané hromadné rozsudky smrti po procesech, které jsou podle organizace nespravedlivé. Rozsudky jsou totiž často založené na výpovědích založených na mučení a špatném vyšetřování.

Svou první popravu od roku 2009 loni provedlo Thajsko. Také prezident Srí Lanky Maithripala Sirisena vyhrožoval, že jeho země po více než 40 letech obnoví popravy v rámci boje proti obchodu s drogami. Letos v únoru dokonce země uveřejnila inzerát, že hledá popravčí.

Globální trend podle AI směřuje ke zrušení trestu smrti. Například africká Burkina Faso přijala nový trestní zákoník, který trest smrti zrušil. Gambie či Malajsie vyhlásily oficiální moratorium na popravy a v americkém státě Washington byl trest smrti prohlášen za protiústavní. Ke konci loňského roku byl trest smrti za všechny trestné činy ve 142 zemích zrušen zákonem nebo v praxi.

Na prosincovém zasedání Valného shromáždění OSN hlasovalo rekordních 121 zemí pro podporu globálního moratoria na trest smrti. Proti hlasovalo pouze 35 států.

Reklama

Související témata:

Doporučované