Hlavní obsah

V Rusku naplánovali dálnici, povede skrze skládku nukleárního odpadu ze sovětské éry

V Rusku naplánovali dálnici, povede skrze skládku nukleárního odpadu ze sovětské éry.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Radioaktivní silnice nedaleko Moskvy? „Každá hlouběji vykopaná hlína tu má vyšší radiaci,“ popisuje místo aktivista.

Článek

Ruské úřady před třemi týdny přiznaly, že při nepovedeném raketovém testu na severu země, při kterém zemřelo pět lidí, došlo i k úniku radioaktivity. Obavy ze zvýšené radiace však panují i na dalších místech Ruska. Třeba i v okolí Moskvy.

Někteří obyvatelé hlavního města teď protestují proti výstavbě nové dálnice. Plánovaná dopravní tepna má totiž vést skrze skládku nukleárního odpadu ze sovětské éry. Moskevský polymetalurgický závod vyráběl v letech 1934 až 1972 uranium a thorium a radioaktivní odpad z výroby se ukládal právě na okraji Moskvy.

„Každá hlouběji vykopaná hlína tu má vyšší radiaci,“ řekl reportérům Rádia Svobodná Evropa jeden z aktivistů. „Měli by to pořádně prozkoumat, než tady povolí dělat třeba kanalizaci. Tekla by tady voda. Pracoval by tady bagr. Toto místo by se celé rozkopalo a nikdo přitom zatím přesně nezjistil, co se ukrývá ve větší hloubce pod zemí.”

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Doporučované