Hlavní obsah

V Rusku padají rekordy v počtu obětí pandemie. Zemi trápí nízká proočkovanost

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší situace je podle úřadů v Moskvě, kde počet hospitalizovaných oproti minulému týdnu vzrostl o 15 procent.

Reklama

Rusko zažilo další rekordní den z hlediska počtu obětí pandemie. Za posledních 24 hodin v zemi podlehlo covidu-19 dalších 857 lidí. Zemi trápí nízká proočkovanost, neochota nechat se očkovat v Rusku neklesá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za poslední týden jde o třetí překonaný rekord v denním počtu obětí pandemie. Nejprve 24. září země zaznamenala 828 úmrtí v souvislosti s covidem-19, v úterý pak ruské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že v předchozích 24 hodinách zemřelo 852 lidí, uvádí deník The Moscow Times.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý v rozhovoru s novináři uznal, že většina regionů země zaznamenala nárůst počtu případů nákazy. Šéfka Úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů (Rospotrebnadzor) Anna Popovová uvedla, že zpomalování tempa epidemie v Rusku lze jen těžko očekávat, a to kvůli stále nízké míře proočkovanosti.

Nárůst počtu nových případů nákazy je podle ní „intenzivní“ v 36 z 85 ruských regionů. Rovněž varovala regionální zdravotnické systémy, aby byly připraveny na možný velký příliv pacientů v nadcházejících týdnech.

„Máme tu – řekněme – asi 110 až 115 milionů dospělých. Z nich přibližně 47 milionů je naočkováno první dávkou. To je méně než polovina dospělé populace Ruska, takže dnes nemáme důvod tvrdit, že epidemie poleví,“ citovala Popovovou ruská státní tisková agentura TASS. Podle údajů serveru Our World in Data je v Rusku plně naočkováno jen přibližně 29 procent populace, alespoň jednu dávku pak místní zdravotníci aplikovali 33 procentům místních obyvatel.

Rusko je aktuálně podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse jednou ze zemí, které jsou pandemií nejvíce zasaženy. Země aktuálně hlásí sedmý nejvyšší denní nárůst počtu případů na světě, a čelí tak definitivně třetí vlně nákazy.

Centrem nákazy se podle dat ruského ministerstva zdravotnictví stala Moskva. Počet hospitalizací v ruském hlavním městě vzrostl v porovnání s předchozím týdnem o 15 procent, počet nově nakažených pak téměř o čtvrtinu. Varianta delta představovala podle úřadů téměř 100 procent všech nových případů nákazy, informovala agentura TASS.

Rusko přitom jako první země schválilo plošné použití vakcíny proti covidu-19, a to očkovací látky Sputnik V. K tomu došlo už v srpnu 2020, i přesto ale země v proočkovanosti zaostává za většinou světa. Očkování v zemi je dobrovolné, úřady ale na malý zájem a odmítání vakcinace reagují hrozbou výpovědí pro neočkované.

Ve snaze pokusit se zvýšit počty očkovaných obyvatel ruské metropole moskevské úřady v červnu nařídily, aby nejméně 60 procent zaměstnanců ve službách – tedy pracovníků v pohostinství, cestovním ruchu nebo dopravě – bylo do poloviny července očkováno alespoň jedno dávkou. Pracovníkům podle The Moscow Times hrozilo, že pokud očkování odmítnou, přijdou o práci.

I přes nízkou proočkovanost ale například generální ředitel Centra pro molekulární genetická studia DNKOM Andrej Isajev tvrdí, že Rusko dosáhne kolektivní imunity ještě před koncem letošního roku. „Myslím si, že ruská očkovací kampaň může skončit ještě před zimou. Soudě podle dostupných údajů jsme již dosáhli poměrně vysoké úrovně imunity stáda,“ uvedl Isajev pro TASS.

„Míra získané imunity je ale nestabilní. Koronavirus stále mutuje, takže imunita dosažená zejména očkováním se může stát irelevantní, pokud se objeví nové kmeny viru. Kromě toho jsou nutné posilovací dávky, aby byla úroveň ochrany na vysoké úrovni. Proto v současné době nejsme schopni pandemii zcela porazit a nechat koronavirus zmizet, jako se to stalo u neštovic,“ dodal Isajev.

Podle průzkumů veřejného mínění je stále většina Rusů přesvědčena, že se nechce nechat očkovat proti covidu. Červnový průzkum zjistil, že 54 procent ruské populace se neplánuje nechat očkovat. Z toho 41 procent z oslovených Rusů, kteří odmítají očkování, uvedlo, že na vakcinaci nepřistoupí v žádném případě. Přibližně čtvrtina „odmítačů“ připustila, že se nechají očkovat, pokud budou provedeny další testy bezpečnosti a účinnosti vakcín.

Další odpovědi pak připouštěly očkování v případě, že by byla vakcinace povinná. Právě proti povinnému očkování se ale staví 63 procent respondentů dalšího červnového průzkumu, který také uvádí, že povinnou vakcinaci v Rusku podporuje jen 23 procent lidí. Podpora povinného očkování ale podle Moscow Times v Rusku mírně roste, v květnu bylo pro tento krok jen 19 procent populace.

V nejrozlehlejší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel zůstává vysoký také počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Během úterý přibylo 22 430 nakažených, o den dříve jich bylo 21 559. Celkem se od počátku pandemie nakazilo 7,487 milionu Rusů, z nichž podle vlády 206 388 nákaze podlehlo.

Mnohem vyšší počet obětí pandemie ale udává ruský statistický úřad, a to 365 tisíc od loňského dubna do letošního července. Vláda tento rozpor vysvětluje tím, že statistici do svých čísel zahrnují i mrtvé, u nichž se na nákazu přišlo až po smrti.

Kvůli kontaktu s nakaženými se musel v polovině září izolovat také ruský prezident Vladimir Putin. Preventivní samoizolaci prezident podle ruských médií využil k dovolené na Sibiři, z níž Kreml v neděli zveřejnil fotografie. Ve stejný den pak Putin oznámil konec izolace a návrat do běžného režimu.

Reklama

Související témata:

Doporučované