Hlavní obsah

V Rusku padl rozsudek za květnový obří únik ropy u Norilsku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Bývalý starosta Norilsku byl dnes odsouzen k šesti měsícům veřejně prospěšných prací za nedbalost v souvislosti s masivním únikem ropného paliva.

Článek

Dostatečně nereagoval, když z nádrže tepelné elektrárny uniklo přes 21 tisíc tun paliva a maziva, které se posléze dostalo do několika řek a jezera. Tak shrnula agentura Interfax s odvolaním na mluvčí regionálního soudu obvinění exstarosty Rinata Achmetčina. Stát bude také Achmetčinovi strhávat 15 procent jeho platu.

Podle Interfaxu je květnový únik ropných produktů nejzávažnější katastrofou svého druhu v Rusku od roku 1994, kdy v Komijské republice na severu evropské části Ruska do přírody uniklo 94 tisíc tun ropy.

Server The Moscow Times dříve psal, že jde zároveň o největší katastrofu tohoto typu v Arktidě, Norilsk totiž leží několik stovek kilometrů za polárním kruhem. Rozsah katastrofy je srovnáván také s havárií tankeru Exxon Valdez na pobřeží Aljašky v roce 1989.

Většina ropy se podle ekologů vlila do řeky Ambarnaja a jejích přítoků, část se vsákla do půdy. Palivo se dostalo také do jezera Pjasino bohatého na ryby. Gubernátor Krasnojarského kraje, v němž Norilsk leží, a ministr pro mimořádné události Jevgenij Ziničev uvedli, že zpráva o úniku byla zveřejněna s dvoudenním zpožděním.

Prezident Vladimir Putin na začátku června schválil vyhlášení stavu nouze, který měl uspíšit likvidaci havárie, a v přímém televizním přenosu káral místní činitele, že se o havárii dozvěděli pozdě a nedokázali správně reagovat. Achmetčin v červenci z funkce starosty odstoupil.

Foto: Profimedia.cz

Rinat Achmetčin u soudu.

Elektrárna, z níž palivo uniklo, patřila energetické společnosti, která spadá pod těžební společnost Norilsk Nickel. V ní pracuje velká část obyvatel města. Šéf podniku Vladimir Potanin dříve slíbil, že společnost vyčištění oblasti postižené únikem paliva zaplatí.

Ruské úřady odhadly škodu na 148 miliard rublů (asi 44 miliard), s čímž však Potanin nesouhlasí. Podle agentury Interfax zatím podnik v souvislosti s katastrofou zaplatil několik stovek tisíc rublů, nejde však o kompenzaci, ale pokutu. Tu podniku Norilsk Nickel vystavila vládní agentura na ochranu přírody Rosprirodnadzor. Podle ředitele ruského ústavu ekologie Borise Morgunova jde o největší ekologickou pokutu v dějinách Ruska.

Kromě Achmetčina jsou v souvislosti s havárií trestně stíháni také tři pracovníci tepelné elektrárny.

Reklama

Doporučované