Hlavní obsah

V Rusku platí zákon o dezinformacích, novináři se bojí jeho zneužití

Svět bez obalu: V Rusku platí zákon, který ukládá vysoké tresty za dezinformace o pandemii. Nezávislí novináři se bojí jeho zneužití.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ruští zákonodárci schválili narychlo paragrafy, které umožňují postihnout kohokoliv za nepravdivé zprávy o koronaviru. Za šíření hrozí vysoká pokuta, nebo dokonce několikaleté vězení.

Článek

Obyčejní Rusové, nebo třeba lékaři se mohou snadno dostat do vězení. Stačí zveřejnit zprávu o koronavirové krizi, kterou označí soud za fake news.

Kontroverzní zákon byl podepsán 1. dubna. Podle něho je šíření dezinformací o pandemii trestné. Novináři se ale obávají, že by nový zákon mohl být zneužit, aby umlčel nezávislá média. A vlastně jakoukoliv kritiku.

„Zákon ohledně dezinformací o koronaviru dostává všechna média do nebezpečné situace. Nemůžete odhadnout, která zpráva se jim zrovna nebude líbit. Policie bude pravděpodobně sledovat spíše nezávislá média. Všechny masové sdělovací prostředky jsou ale teď v riskantní situaci,“ domnívá se šéfredaktorka zpravodajství ruské televize TVK Marija Buchtujeva.

Z informací ruských médií vyplývá, že policie prověřuje už minimálně 10 případů. Vyšetřovaní blogeři a novináři mohou dostat pokutu okolo 25 tisíc dolarů, nebo dokonce nepodmíněný trest pětiletého vězení.

Například Anna Šušpanová napsala, že osoba, která byla pozitivně testovaná na koronavirus, byla poslána domů veřejnou dopravou. Policie poté prohledala její byt a zabavila jí počítač. „Soud uvedl, že prohlídka byla legální,“ uvedla ve videu Šušpanová.

Bloger Alexander Thorn čelí policejnímu vyšetřování za satirické video, které umístil na YouTube.

Zaznamenán byl i případ studentky, které dostala pokutu ve výši 400 dolarů za sdělení o desítkách nakažených v jejím regionu.

Většina Rusů si myslí, že Kreml tají skutečné údaje o rozsahu koronavirové epidemie v zemi. Kritici tvrdí, že nový zákon může pomoci udržet informace o covid-19 pod oficiální kontrolou. Zpráva Evropské unie upozorňuje, že ruská státní média pracují na tom, aby vytvořila v zemi informační chaos.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované