Hlavní obsah

V Rusku umírá na covid tisíc lidí za den. Rusové ale Sputniku příliš nevěří

Foto: Profimedia.cz

Ruské nemocnice se plní pacienty s covidem-19, v zemi je podle médií aktuálně kolem 750 tisíc aktivních případů nákazy.

Reklama

Rusko zaznamenalo poprvé od začátku pandemie více než tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19 za 24 hodin. Zemi stále trápí nízká proočkovanost, vakcínu proti covidu-19 zdravotníci aplikovali pouze necelé třetině populace.

Článek

V Rusku se potvrzují obavy ze sílící pandemie covidu-19. V sobotu místní úřady ohlásily, že za posledních 24 hodin zaznamenaly 1002 úmrtí ve spojitosti s nákazou covidem-19 a 33 208 nových případů nákazy. Počty nakažených i obětí prudce rostou už od poloviny září, naposledy 5. října byl denní nárůst počtu obětí pod hranicí devíti stovek, informuje deník The Moscow Times.

Nedostatek přísných omezení umožňuje nekontrolované šíření viru, ačkoli řada ruských regionů už nečeká na pokyny Moskvy a například znovu zavedla povinnost prokazovat se bezinfekčností pomocí QR kódu pro vstup na veřejná místa jako jsou restaurace nebo muzea. Tuto povinnost totiž například právě Moskva v červenci zrušila, píše agentura Reuters.

Kreml znovuzavedení přísných opatření nadále odmítá, úřady podle něj musí zajistit, aby „ekonomika zůstávala v pohybu“. Ze strany prezidenta Vladimira Putina ale také sílí kritika Rusů, kteří se odmítají očkovat. Kreml míru proočkovanosti v zemi označil za „nepřijatelně“ nízkou.

„V situaci, kdy narůstají počty nakažených, je nutné lidem nadále vysvětlovat, že se musí nechat očkovat,“ citují agentury mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. „Je opravdu nezodpovědné nenechat se očkovat. Doslova to zabíjí,“ dodal Peskov. Podle mluvčího prezidenta Putina je nicméně ruský zdravotnický systém na rostoucí počet hospitalizací připravený, Peskov ho dokonce označil za „nezdolný“. Podle BBC je aktuálně v Rusku na 750 tisíc aktivních případů nákazy, nejvíce od počátku pandemie.

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško pak tento týden kritizoval podle něj nezodpovědné chování některých Rusů. Ministr také vyzval lékaře, kteří se z obav z koronaviru izolují, nebo už odešli do důchodu, aby se nechali očkovat a pomohli svým kolegům, kteří čelí rekordnímu nárůstu pacientů. Muraško v úterý na tiskové konferenci uvedl, že je obsazeno zhruba 235 000 z 255 000 nemocničních lůžek v zemi a na umělé plicní ventilaci je zhruba šest tisíc pacientů.

Ve středu motivoval Rusy k očkování samotný prezident Vladimir Putin, k propagaci vakcinace vyzval během svého vystoupení také poslance Státní dumy. „Víte, že počty nakažených v mnoha regionech rostou a lékaři pracují v obtížných podmínkách. Všichni dobře víme, že nás očkování může zachránit před virem i před těžkým průběhem nemoci. Je nutné zrychlit tempo očkování,“ řekl Putin zákonodárcům.

„Chtěl bych vás požádat, abyste byli v této snaze co možná nejaktivnější, vzdělávali lidi a hovořili v médiích. Lidé vám důvěřují a naslouchají vašim radám a doporučením. Měli bychom vytrvale a trpělivě pracovat s lidmi a vysvětlovat jim výhody prevence před touto nebezpečnou nemocí,“ dodal podle CNN Putin.

Rusko přitom jako první země schválilo plošné použití vakcíny proti covidu-19, a to očkovací látky Sputnik V. K tomu došlo už v srpnu 2020, i přesto ale země v proočkovanosti zaostává za většinou světa. Podle posledních dat je plně naočkovaná pouze necelá třetina ruské populace, podle serveru Our World in Data pak alespoň první dávku vakcíny zdravotníci aplikovali necelým 35 procentům Rusů.

Podle průzkumů veřejného mínění je stále většina Rusů přesvědčena, že se nechce nechat očkovat proti covidu. Červnový průzkum zjistil, že 54 procent ruské populace se neplánuje nechat očkovat. Z toho 41 procent z oslovených Rusů, kteří odmítají očkování, uvedlo, že na vakcinaci nepřistoupí v žádném případě. Přibližně čtvrtina „odmítačů“ připustila, že se nechají očkovat, pokud budou provedeny další testy bezpečnosti a účinnosti vakcín.

Podle ředitelky Úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů (Rospotrebnadzor) Anny Popovové zavedlo 38 z 85 ruských regionů určitý model povinného očkování pro některé kategorie občanů a zaměstnanců. Jde například o pracovníky v pohostinství nebo v maloobchodu, uvádí The Moscow Times.

V Rusku se mezitím podle místních médií rozmáhá očkovací turismus, důvodem je vzájemné neuznávání očkovacích certifikátů mezi Ruskem a většinou západních států. Osoby očkované ruskou vakcínou Sputnik V mají nyní povolený vstup pouze na území osmi evropských zemí, mezi které patří Maďarsko, Chorvatsko, Kypr, Řecko, Bulharsko, Estonsko, Slovinsko a Portugalsko. Rusové tak míří především do Srbska, které očkuje „západními vakcínami“ Pfizer a AstraZeneca, uvádí Reuters.

Ruské úřady v souvislosti s covidem-19 nyní evidují od počátku pandemie 222 315 obětí, nejvíce v Evropě. Podle nezávislých médií i kritiků vlády jsou ale tato čísla hrubě podhodnocena, například podle statistického úřad Rosstat do konce letošního srpna v zemi v souvislosti s covidem-19 zemřelo více než 400 tisíc lidí. Rozdíl podle ruských médií činí fakt, že Rosstat započítává do svých statistik i oběti, u kterých byl covid-19 detekován až po smrti.

Agentura Reuters již dříve na základě porovnání s údaji o průměrné úmrtnosti v letech 2015 až 2019 odhadla, že v Rusku mezi loňským dubnem a letošním srpnem zemřelo o 575 tisíc lidí více, než činil průměr. Letos v srpnu podle The Moscow Times vzrostl počet obětí v porovnání se srpnem 2019 o 45 procent. Ruský deník uvádí, že dle jeho propočtů se počet takzvaných nadměrných úmrtí pohybuje okolo 660 tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované