Hlavní obsah

V Rusku se lidé bouří proti důchodové reformě. Měl by se Putin začít bát?

Rusové jsou nespokojeni s důchodovou reformou.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruská policie minulou neděli potlačila nenásilné protesty proti důchodové reformě, které se konaly po celé zemi. Tisíce lidí vyšly do ulic, aby protestovaly proti zvýšení věku odchodu do důchodu.

Článek

Ruská vláda navrhuje, aby se důchodový věk zvýšil z 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen. Vzhledem k tomu, že se Rusové podle Světové zdravotnické organizace dožívají v průměru 66 let, Rusky 77, tak si penzi zejména mnoho mužů nebude mít šanci vůbec užít. Ruský stát by tak ušetřil mnoho miliard rublů. Už několik měsíců kvůli tomu lidé v Rusku protestují a policie proti nim často velmi tvrdě zasahuje.

„Když budeme všichni jenom sedět doma nebo na chatě a sledovat televizi, tak ti nahoře si o nás jenom otřou boty. Musíme jít ven a ukázat jim, jaký je náš názor - prostě tím, že jsme tady,” řekla novinářům jedna z účastnic protestů.

„Pokud se věk odchodu do penze zvýší, tak dejte lidem stejné podmínky jako jsou jinde v Evropě, ať je tady stejná zdravotní péče jako v Německu,” vyzývá vládu další protestující.

K demonstracím vyzval opoziční lídr Alexej Navalnyj. Konaly se ve stejnou dobu jako regionální volby.

Reportáže z protestů i rozhovor s moskevským zpravodajem Českého rozhlasu Martinem Dorazínem můžete vidět ve videu výše.

Reklama

Doporučované