Hlavní obsah

Účinnost léků klesá a nastoupily nové mutace. Rusko sužuje nová vlna covidu

Foto: Profimedia.cz

Polní nemocnice v moskevském parku Sokolniki.

Reklama

Rusko čelí další vlně pandemie covidu-19. Nemocnice v Moskvě a Petrohradu se plní i kvůli šíření nových variant viru, uvádí místní média. Země se navíc potýka s nízkou proočkovaností, plně naočkováno je jen okolo 10 procent Rusů.

Článek

„Bohužel, koronavirová hrozba neustoupila,“ řekl v pondělí na půdě Státní dumy ruský prezident Vladimir Putin. „V mnoha regionech se situace naopak ještě zhoršila,“ cituje Putinovo pondělní prohlášení agentura Reuters. Rusko se v posledních dnech znovu potýká s nárůstem počtu nových případů nákazy covidem-19. Stav zhoršují jak šířící se mutace, tak také nízká proočkovanost.

Situace je kritická hlavně v Moskvě, kde jen za sobotu přibylo 9 120 nových případů nákazy. Druhý den v řadě tak v ruské metropoli přibylo přes devět tisíc nakažených, ještě dva týdny zpátky se přitom denní čísla pohybovala na třetinových hodnotách. Na vině jsou podle odborníků a lékařů nové varianty viru. Podle starosty Moskvy Sergeje Sobjanina bylo 90 procent nových případů nakaženo variantou delta.

Vedení města proto urychlilo očkování pracovníků kritické infrastruktury a začalo také stavět polní nemocnice. „Začínáme tím znovu procházet, tentokrát ale s vážnějšími důsledky,“ řekl státní televizi Sobjanin. Moskva podle něj zřizuje nová nemocniční zařízení téměř každý den a „sotva situaci zvládá“, informuje deník The Moscow Times.

Lékaři napříč moskevskými nemocnicemi pak upozorňují na dopady šíření mutace delta. Varianta viru, která je podle provedených studií o 40 procent nakažlivější než varianta alfa a o 50 procent nakažlivější než původní vir, podle zdravotníků lépe odolává léčbě, kterou lékaři dříve nasazovali.

„U léků, které používáme během pandemie, klesá účinnost, musíme proto zvyšovat dávky,“ citují The Moscow Times moskevského lékaře Antona, který deníku kvůli zákazu vystupování lékařů v médiích nesdělil své příjmení. „To, co jsme nasazovali předtím, už nefunguje,“ dodává lékařka Jekatěrina z jedné z moskevských klinik. Podle odborníků mohou ve městě do dvou až tří týdnů dojít volná lůžka.

Mutace a jejich nová označení

Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci května představila nový systém pro pojmenovávání různých variant koronaviru a dosavadní názvy nahradila písmeny řecké abecedy. Důvodem k takovému kroku byla snaha zjednodušit vědecké názvy a vyhnout se stigmatizaci jednotlivých zemí, kterým byly mutace připisovány kvůli prvotní detekci.

B.1.1.7 („britská mutace“) – alfa

B.1.351 („jihoafrická mutace“) – beta

P.1 („brazilská mutace“) – gama

B.1.617.2 („indická mutace“) – delta

Úřady podle Sobjanina příchod mutace delta nečekaly a ten tak ‚zaskočil celou zemi“. Tomu ale oponuje Vasilij Vlasov, epidemiolog a bývalý poradce ministerstva zdravotnictví. „Je zřejmé, že se to dalo očekávat,“ řekl The Moscow Times Vlasov. „Je to důsledek toho, že po dobu, kdy virus cirkuloval v okolí, nebyla v platnosti prakticky žádná opatření,“ dodal epidemiolog. Podle Vlasova je ale obtížné určit, kdy se varianta delta začala v Rusku šířit, protože úřady nejsou dostatečně transparentní.

Na začátku května potvrdily ruské úřady první případy nákazy variantou delta uvnitř hranic země poté, co v Uljanovsku pobýva lemzi 17. a 30. dubnem skupina indických studentů. Následně ale nákazu touto variantou u indických studentů úřady popřely. I přes kritickou situaci v Indii pak po celý rok 2021 létaly mezi oběma zeměmi spoje minimálně dvakrát týdně. Cestující z letů z Dillí pak podle The Moscow Times ani nebyli vyzvání, aby se po vstupu do Ruska izolovali.

Přeplněnost nemocnic trápí i druhé největší ruské město Petrohrad. V neděli se na sociálncíh sítích objevilo video z jedné z místních nemocnic, kde pacienti musí ležet na matracích na chodbě. Podle autora videa řekli místní zdravotníci jeho bratrovi, který je v nemocnici hospitalizovaný právě s covidem-19, aby během čekání na lékaře „ležel na břiše a zhluboka dýchal“, píší The Moscow Times.

Právě Petrohrad je aktuálně také dějištěm fotbalového Eura. Ruské město hostí celkem šest zápasů mistrovství Evropy, které letos probíhá po celém kontinentu. Pořádání turnaje už dříve kritzovali místní lékaři, podle nichž jde o zbytečný risk kvůli přicestování fanoušků ze všech koutů Evropy i Ruska. Petrohradské úřady omezily otevírací dobu restauračních zařízení a obchodů pro návštěvníky míířící za fotbalem, Moskva se pak rozhodla kompletně uzavřít místní fanzónu s velkoplošnou obrazovkou, informuje BBC.

Ještě do minulého týdne platila v Rusku velmi mírná opatření. Nijak kapacitně omezený nebyl provoz koncertních hal, nočních klubů ani restaurací. V červnu také proběhlo každoroční Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum.

Rusko trápí ale také pomalé očkování, přestože vyvinulo vlastní vakcínu Sputnik V, i malý zájem o něj. Aktuálně je podle dat ministerstva zdravotnictví jednou dávkou naočkováno pouze 13,6 procent Rusů, obě dávky zatím zdravotníci aplikovali 10,6 procentům obyvatel Ruské federace.

Neochota Rusů nechat se očkovat je ale stále vysoká, a to i přes propagaci očkování od známých tváří včetně prezidenta Putina. Podle The Moscow Times podporuje případné povinné očkování proti covidu-19 jen 23 procent Rusů, proti očkování se pak staví hned třetina zdravotníků. Ministr zdravotnictví Michail Muraško navíc v pondělí uvedl, že po půl roce bude nutné všechny občany přeočkovat.

Podle agentury TASS přibylo v Rusku za posledních 24 hodin 17 378 nových případů nákazy, dalších 440 lidí nakažených covidem-19 pak zemřelo. Celkový počet obětí se tak blíží hranici 130 000. Ruský statistický úřad Rosstat ale tento měsíc uvedl, že do konce dubna eviduje 270 000 lidí, u kterých se potvrdilo, nebo je podezření na úmrtí v souvislosti s covidem-19, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované