Hlavní obsah

V Rusku zakázali působit svědkům Jehovovým, prý jsou extremisté

Rusko zakázalo jehovisty. Jsou prý hrozbou pro veřejný pořádek i bezpečnost.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Soud nařídil uzavřít ruskou centrálu organizace i všech 395 poboček, přikročil také k zabavení jejího majetku.

Článek

Ruský nejvyšší soud zakázal jehovistům působit v zemi. Vyhověl tak žádosti ministerstva spravedlnosti, které náboženskou organizaci zařadilo mezi extremistické skupiny. Informovala o tom agentura AP.

Organizace má v Rusku více než 170 tisíc stoupenců. Pod velkým tlakem úřadů je od loňského roku, kdy soud v Birobidžanu označil literaturu, kterou skupina šíří, za takovou, jež je v rozporu s ruskými protiextremistickými zákony.

Tisková agentura Interfax citovala právničku ministerstva spravedlnosti Světlanu Borisovovou, která u soudu pronesla, že svědkové Jehovovi představují „hrozbu pro práva občanů, veřejný pořádek i veřejnou bezpečnost“.

Sami jehovisté často viděli v pozadí ústrků vlivnou pravoslavnou církev, úzce spjatou s ruským státem.

Představitelé náboženské skupiny zatím rozhodnutí nekomentovali. Už dříve ovšem na svém webu zveřejnili prohlášení, ve kterém se netají strachem z toho, co se bude dít, pokud nejvyšší soud rozhodne ve prospěch ministerstva. „Pro svědky Jehovovy v Rusku by to mělo katastrofální následky. Každý by mohl být trestně stíhán pouze za to, že se účastní náboženských setkání, čte si s ostatními bibli nebo mluví s lidmi o své víře.”

Reklama

Související témata:

Doporučované