Hlavní obsah

V Rusku zatkli 200 opozičních aktivistů. Porušovali prý koronavirová opatření

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruská policie v sobotu v Moskvě zadržela přibližně 200 opozičních aktivistů. Podle prohlášení ruského ministerstva vnitra porušovali koronavirová opatření, podle aktivistů úřady hledaly jakoukoli záminku k přerušení akce.

Článek

V sobotu se v ruském hlavním městě Moskva sešli poslanci z ruských regionů, aby diskutovali o parlamentních a místních volbách, které jsou naplánovány na září. Setkání proběhlo na fóru organizovaném hnutím Spojení demokraté, což je projekt zaměřený na podporu demokratických voleb v zemi. Informoval o tom web CNN.

Opoziční aktivista Ilja Jašin uvedl, že po 40 minutách akce policie fórum rozbila a zadržela kolem 150 poslanců. „Velmi symbolické ukončení krátkého fóra. Poslanci v policejních dodávkách a maskovaná policie kroutí lidem ruce. Nikdo nám svobodu však neslíbil na stříbrném podnose. Rusko bude každopádně svobodné,“ uvedl Jašin na Facebooku.

Jašin také na Twitteru zveřejnil fotografie z okamžiků, kdy byl odveden z fóra policií, a z policejní dodávky.

Podle webu The Moscow Times policie kromě Jašina zadržela několik dalších známých osobností opozice, včetně Vladimira Kara Murzy, Julie Galjaminové, Jevgenije Roizmana a Andreje Pivovarova. Nezávislá monitorovací skupina OVD-Info oznámila, že bylo zadrženo nejméně 180 lidí.

Pivovarov v rozhovoru pro AFP z policejní stanice uvedl, že účastníci fóra byli zadrženi, protože úřady se domnívají, že konferenci organizovalo Otevřené Rusko, hnutí založené Michailem Chodorkovským, které ruské úřady označují za „nežádoucí organizaci“.

Fórum, které bylo podle The Moscow Times první svého druhu, podle Pivovarova uspořádala organizace Spojení demokraté, další projekt podporovaný Chodorkovským. „Úřady podle všeho hledaly záminku k přerušení opoziční akce,“ dodal.

Zadržení je podle CNN poslední z řady represí, které členové opozice provedli po zatčení a uvěznění opozičního představitele a kritika Kremlu Alexeje Navalného.

Navalnyj byl zadržen v lednu po svém příjezdu z Německa, kde se pět měsíců zotavoval z otravy látkou novičok, z čehož obvinil ruskou vládu. Kreml opakovaně na události popírá jakoukoli účast. V pátek byl Navalnyj převezen z vazební věznice Kolčugino ve Vladimirské oblasti východně od Moskvy do jiné věznice k výkonu trestu odnětí svobody.

Koordinátorka Spojených demokratů Anastasia Buraková řekla ruské státní agentuře RIA Novosti, že fórum se konalo v hotelu Izmailovo Delta, kde se sešli obecní poslanci z celého Ruska, aby diskutovali o strategii pro příští volební cyklus a navzájem se podělili o své zkušenosti.

„Byli zadrženi všichni, kteří se účastnili jako posluchači i jako řečníci. Nebyl uveden žádný důvod,“ řekla Buraková agentuře RIA Novosti.

Ve svém prohlášení ruské ministerstvo vnitra uvedlo, že bylo zadrženo přibližně 200 lidí. Jako důvod zadržení uvedlo porušení omezení, která jsou v platnosti kvůli právě probíhající pandemii koronaviru.

„V jednom z hotelových prostor na Izmailovské dálnici se skupina obyvatel, zástupců veřejné organizace, pokusila uspořádat veřejnou akci v rozporu se stanovenými hygienickými a epidemiologickými požadavky - značná část účastníků neměla osobní ochranná zařízení,“ uvádí se podle CNN v prohlášení ministerstva vnitra.

V prohlášení dále stojí, že „kromě toho byli mezi účastníky identifikováni členové organizace, jejíž aktivity jsou na území Ruské federace považovány za nežádoucí“, a že policie „protiprávní jednání zastavila“.

Mezi zadrženými byl i prominentní aktivista a kritik Kremlu Vladimir Kara Murza - dlouholetý kolega a přítel opozičního politika Borise Němcova, kterého v Moskvě v únoru 2015 zavraždili. Murza říká, že se jej v letech 2015 a 2017 pokusili otrávit. Je také předsedou Nadace pro svobodu Borise Němcova, která se zavázala „k šíření vzdělání, svobody a progresivního rozvoje“.

Opoziční aktivisté se s krutým projevem síly setkávají po celé měsíce, píše web The Moscow Times. To se nejvíce projevilo 31. ledna, kdy bylo během celostátních protestů v 85 městech na podporu Navalného zadrženo více než 5000 lidí.

Ministerstvo vnitra dodalo, že „momentálně probíhají prohlídky v sobotu zadržených aktivistů a že ohledně nich „bude přijato rozhodnutí v souladu se zákonem“.

Reklama

Související témata:

Doporučované