Hlavní obsah

V ruských nemocnicích se plní patologie, těla není kam odkládat

Svět bez obalu: Situace v ruských nemocnicích: „Patologové tady šlapou mrtvým po hlavách.“Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Ruské zdravotnictví pod náporem koronaviru kolabuje. Potýká se s nedostatkem ochranných pomůcek, ještě palčivější je chybějící personál v nemocnicích.

Článek

Rádio Svobodná Evropa zveřejnilo záběry z Kemerovské oblasti na Sibiři, kde jsou márnice zcela přeplněné mrtvými těly. Nemocnice v Novokuzněcku už nemá pro oběti covidu-19 žádné místo.

„Tohle je hala. Jsou tady hromady těl,“ ukazuje muž na videu.

Jinde, v Prokopjevsku, se zase rodiny marně snaží najít těla svých zesnulých příbuzných. Ostatní si zas příbuzní nemohou vyzvednout. „Lidé umírají a márnice jsou plné. Na mém oddělení je dívka, které tu zemřela matka. Ona ale také onemocněla, jsme na stejném oddělení a tělo její matky je stále v márnici… Je to tady teď strašné,“ popsala jedna z pacientek.

Zástupkyně uljanovské Aliance lékařů Alsu Nigmetulovová pak popsala jeden z případů, který se k ní dostal. „Vezli rodině domů zesnulou – v černém pytli. Mělo se jednat o starou ženu, ale na to byly ostatky příliš těžké. Podívali se proto dovnitř. Byl tam muž. Tak jej odvezli zpátky do márnice a trvalo další dva dny, než našli správné tělo… Mrtvoly se tu hromadí. Patologové jim, obrazně řečeno, šlapou po hlavách.“

Rusko už od 30. října eviduje více než 18 tisíc nově potvrzených případů nákazy koronavirem denně. Od začátku pandemie podlehlo nákaze podle oficiální statistik celkem 29 tisíc Rusů. Těmto číslům ale řada expertů nevěří; domnívají se, že skutečnost je mnohem horší. Obzvláště v centrálních oblastech. Tamní nemocnice hlásí, že nemají dostatek zdravotnického personálu. Kreml přiznává všeobecný nedostatek lékařů, připomíná deník Kommersant.

V ruské Sverdlovské oblasti je už jen velmi málo lékařů a nemocničního personálu. 75 % zdravotníků v kamensk-uralské hlavní nemocnici je buď nemocných, nebo v karanténě.

„Nemocnice má dost zdravotnického vybavení, ale nemá dostatek personálu. Není tam nikdo, kdo by dokázal s vybavením pracovat,“ tvrdí tamní lékařka Natalia Ejsmontová.

Úřady v Moskvě doufají, že budou mít brzy k dispozici větší objem vakcíny na covid-19. Ale stále ještě nebyly zcela ukončeny testy, které by potvrdily, zda je ruská vakcína efektivní.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované