Hlavní obsah

V Safari Parku Dvůr Králové se vylíhla vzácná želva paprsčitá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dvorské zoo se podařilo odchovat mládě kriticky ohrožené želvy paprsčité. Šlo o vůbec první odchov této želvy v místní zoo.

Článek

Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je v chovu nosorožců či žiraf. Mládě želvy paprsčité se vylíhlo zcela bez přičinění lidí přímo v expozici Madagaskar v pavilonu Ptačí svět. Návštěvníci zoo mohou mládě vidět v předsálí expozice jedovatá Afrika v pavilonu Vodní světy.

Odchovy želv paprsčitých patří mezi velmi náročné. Pro inkubaci, která trvá až 240 dnů, je důležité střídání tepla, chladu, vlhka nebo úplného vyschnutí. „Želvy paprsčité žijí pouze na Madagaskaru v prostředí s výrazným střídáním sezon. Péče o vajíčka v inkubátoru je skutečná alchymie. Ani s nejvyspělejší technikou není zaručen úspěch. Že se želva vylíhla přímo v expozici, nás nesmírně potěšilo. Potvrzuje to ideální podmínky, které zvířata mají,“ uvedl specialista na plazy Pavel Moucha.

Zoologové mládě v expozici objevili na konci července. Neznají jeho rodiče ani pohlaví. To se projeví nejdříve za pět let. V expozici Madagaskaru žije desetičlenná skupina volně a přirozeně. „Vajíčka se snažíme z důvodu složitých podmínek inkubace odebírat, ale ne vždy kamery kladení odhalí. Jakmile želva snůšku zahrabe, je pro nás prakticky nemožné ji v rozsáhlé expozici odhalit,“ uvedl Moucha.

Želvy paprsčité získal Safari Park loni jako konfiskát. „Přišly k nám z plzeňské zoo, která je měla v dočasné péči po zabavení pašerákům,“ uvedl Moucha. V budoucnu se mládě nejspíše stane součástí záchranného programu želv paprsčitých v nějaké jiné zoologické zahradě.

Želva paprsčitá obývá suché oblasti jihu a jihozápadu ostrova Madagaskar, kde se kvůli překotné lidské činnosti dostala na pokraj vyhubení. „Ohrožuje je přímý lov pro konzumaci, odlesňování, zemědělská činnost a s ní spojené cílené vypalování nebo nelegální obchod se zvířaty,“ uvedl Šťastný.

Reklama

Doporučované