Hlavní obsah

V Sahelu zemřelo za pět měsíců 2000 civilistů. Vraždí je hlavně radikálové

Experti: Na severu Afriky roste počet civilistů zabitých radikály.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle expertů roste na severu Afriky v regionu Sahel počet civilistů zabitých radikály. Od listopadu 2018 tam nevládní bezpečnostní skupina ACLED zaznamenala celkem 2151 obětí na životech a 724 útoků mířících na civilisty. Útoky také vyostřují konflikt mezi místními etnickými skupinami.

Článek

V severoafrickém regionu Sahel se za posledních pět měsíců zvýšil počet obětí mezi civilisty, kteří umírají při útocích islamistů a při etnicky motivovaném násilí. Oznámila to nevládní bezpečnostní skupina ACLED, která v době mezi listopadem 2018 a koncem letošního března zaznamenala celkem 2151 obětí na životech a 724 útoků mířících na civilisty. Napsala to agentura Reuters.

Sahel je vyprahlý region mezi Saharou na severu afrického kontinentu a travnatými oblastmi na jihu. Působí zde dobře ozbrojení džihádisté i etnické milice. Nejvíce obětí v oblasti pochází z Mali, Burkiny Faso a Nigeru. Právě v Mali se tento týden stal jeden z nejkrvavějších incidentů v regionu, když v centrální části země bylo zabito nejméně 157 pastevců.

Radikálové podnikají útoky na území Nigeru a Burkiny Faso ze severní a centrální části Mali, kam se přesunuli po francouzské intervenci v roce 2013. Útoky islamistů podle skupiny bezpečnostních odborníků navíc zhoršily přetrvávající konflikt mezi místními etnickými skupinami v regionu, zvláště pak mezi pastevci a zemědělci.

V Mali během posledních pěti měsíců přišlo o život 547 lidí, což je až čtyřnásobně více než za stejnou dobu v předchozím roce. Pětinásobný nárůst mrtvých mezi civilisty zaznamenali v Nigeru, kde o život přišlo 78 lidí. V Burkině Faso, která byla doposud stabilní zemí, zahynulo 499 civilistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované