Hlavní obsah

V Saské Kamenici se očekávají další protesty, uniklý zatykač rozšířil obavy, že extremisté jsou napojení na policii nebo soudnictví

Někteří přistěhovalci se bojí jít do centra města, informoval pracovník místní neziskové organizace.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Saská Kamenice se připravuje na další nepokoje. Německo zároveň vyšetřuje, jakým způsobem se na internet dostal zatykač na Iráčana a Syřana, kteří byli zatčeni kvůli podezření, že v noci na neděli ubodali k smrti pětatřicetiletého Němce.

Článek

V Saské Kamenici na východě Německa se večer očekávají další protesty extremistů z pravicového hnutí Pro Chemnitz, místní úřady kvůli obavám z násilností požádaly o pomoc federální policii. Dialogu s občany se ve městě zároveň zúčastní saský premiér Michael Kretschmer (CDU).

Sérii protestů a násilí spustil incident z noci na neděli, kdy v Saské Kamenici cizinci nožem napadli pětatřicetiletého Němce, který následně v nemocnici zraněním podlehl.

Ještě v neděli večer do ulic čtvrtmilionového města vyšly tisíce demonstrantů. Protesty se protáhly až do pondělí a došlo během nich k útokům na cizince ze strany krajně pravicových extremistů. Jejich hněv podle úřadů zvýšily i falešné zprávy o tom, že napadený Němec zemřel poté, co před útočníkem bránil ženu. Jiné zprávy zase hovořily o dvou mrtvých. Protesty si vyžádaly asi dvě desítky zraněných a policie zároveň vyšetřuje deset případů veřejného hajlování.

Ve středu Německem v souvislosti s událostmi v Saské Kamenici otřásl další problém. Pravice na  internetu zveřejnila zatykač na podezřelé z vraždy ubodaného Němce. Jsou jimi 22letý Iráčan a 23letý Syřan. V zatykači stojí jméno obou podezřelých, svědků i příslušné soudkyně a podle BBC i adresa Iráčana. Také jsou v něm podrobnosti o činu.

Jak se zástupci pravice k zatykači dostali, není jasné. Tvrdí, že jim ho někdo „zprostředkoval”. Případ vyšetřuje policie. Vysocí úředníci se obávají, že by extremisté mohli být na policii nebo soudnictví přímo napojení a hovoří o skandálu. V Německu je takový případ velmi neobvyklý.

Na severu Německa útočníci napadli Syřana řetězem

Víkendový útok v Saské Kamenici nebyl jediný. Ve stejný den ve městě Wismar v severním Německu zaútočili neznámí pachatelé na mladého migranta ze Sýrie. Podle policie skupina tří mužů nejprve mladíka častovala xenofobními urážkami. Jeden z útočníků jej následně udeřil železným řetězem do ramen a hrudníku, zbylí dva ho napadli pěstmi. Když napadený upadl na zem, kopali do něj, uvedla policie. Útočníci posléze utekli a policie po nich pátrá.

Mladík, který policii sdělil, že pochází ze Sýrie, utrpěl pohmožděniny v obličeji a na horní části těla a zlomeninu nosní kosti. Po ambulantním ošetření v nemocnici byl propuštěn.

Část přistěhovalců se ve městě bojí chodit do centra

Někteří přistěhovalci v Saské Kamenici se kvůli útokům na osoby, které mají neněmecké vzezření, bojí chodit do centra města. Řekl to ČTK André Löscher z organizace RAA Sachsen pomáhající obětem pravicového násilí. Muž, který pro neziskovou organizaci pracuje už deset let, podobnou situaci ve městě ležícím nedaleko českých hranic nepamatuje.

„Atmosféra a obrázky z neděle a pondělí ještě působí,” míní. „Lidé, s nimiž už dlouho pracujeme, nám říkají, že třeba jejich známí teď zvažují, jestli vůbec mohou jít do centra, a raději si řeknou, že se tomu teď vyhnou,” řekl Löscher.

Reklama

Související témata:

Doporučované