Hlavní obsah

Děti do škol a akce pro 100 lidí. Část Evropy rozvolňuje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco Itálie a Slovensko utahují šrouby, sousední Rakousko či Německo opatrně rozvolňují koronavirová opatření. V Sasku, Bavorsku a ve Spojeném království se vrací žáci vyšších stupňů do škol.

Článek

Německo sice prodloužilo lockdown, ale zároveň začalo postupně uvolňovat některá opatření již před dvěma týdny, kdy se obnovil provoz kadeřnictví. Minulé pondělí otevřela také knihkupectví, květinářství či zahradní centra. Lidé si mohli po měsících dojít do autoškoly či na masáž, ale jen s negativním testem. Již týden se smí v oblastech s příznivou epidemickou situací setkávat až pět lidí ze dvou různých domácností. V těchto regionech také otevřely některé obchody, galerie, muzea či botanické a zoologické zahrady.

V Sasku a Bavorsku se v pondělí vrátili do škol žáci vyšších stupňů po třech měsících distanční výuky. Již dříve se v těchto spolkových zemích otevřely nižší stupně základních škol. Prezenční výuka ale nebyla obnovena například v okrese Vogtland, kde je nepříznivá epidemická situace.

Děti jsou rozděleny do menších skupin a v místech, kde není možné dodržet předepsané 1,5metrové rozestupy, musí nosit roušku. V Sasku mohou do třídy jen s negativním testem, výjimku mají malé děti. V Bavorsku je samotestování dobrovolné, roušky jsou ale povinné. V Berlíně se mají děti do škol vrátit až ve středu. Budou muset rovněž nosit pokrývky dýchacích cest, a to alespoň chirurgické roušky.

Další uvolňovací fáze nastane 22. března. V oblastech s příznivou epidemickou situací budou moci otevřít zahrádky restaurací, divadla či kina. Německá kancléřka Angela Merkelová ovšem prohlásila, že je v případě nepříznivých čísel připravena „zatáhnout za nouzovou brzdu“ a rozvolňování zastavit. Součástí pětistupňového rozvolňovacího plánu je i jeden rychlotest týdně zdarma pro všechny a snaha urychlit očkovací proces. Německo bude tento týden také rozhodovat o prodloužení hraničních kontrol s Českem.

K jistému uvolnění přistoupili i v Rakousku. Ve spolkové zemi Vorarlbersko se otevírají restaurace a jsou opět povoleny akce s účastí až 100 osob. Minulý týden se v Rakousku vrátily děti do škol, otevřely některé obchody, muzea a kadeřnictví. Rozvolnění doprovázejí přísná epidemická pravidla. Jsou vyžadovány ochranné roušky či respirátory a negativní testy na covid-19.

Francie mírně uvolnila koronavirová opatření, která se vztahují na cestování. Nově se smí opět cestovat do Velké Británie bez uvedení důvodu. „Seznam zahrnuje Británii, protože britská varianta už ovládla i Francii,“ uvedl na svém Twitteru francouzský ministr turismu Jean-Baptiste Lemoyne.

V zemích Spojeného království se uvolňovací fáze mírně liší. Ve Skotsku a ve Walesu se smí od uplynulého víkendu setkat až 4 lidé ze dvou různých domácností. V obou zemích se v pondělí vrátily do školy všechny zbývající ročníky základních škol. Otevřela také kadeřnictví, ale jen pro objednané. V Anglii se smí venku setkat dva lidé z různých domácností, aby si například „dali kávu na lavičce“. Vrátily se rovněž děti do škol. Další větší uvolnění přijde 29. března, kdy skončí nařízení pracovat z domova. Na setkávání začne opět platit „pravidlo šesti“ a otevřou se venkovní sportoviště.

Itálie zavádí tvrdý lockdown, přitvrzuje i Slovensko

Tvrdá uzávěra ode dneška platí ve velké části Itálie. Do nejpřísnějšího epidemického stupně se posouvá polovina z 20 regionů včetně Lombardie nebo Lazia, kde se nachází i hlavní město Řím.

Lidé mohou opustit své bydliště jen v odůvodněných případech a otevřené jsou pouze obchody s nezbytným zbožím. Přísnější opatření jako zavření restaurací a barů a omezení pohybu mezi městy začínají platit i v regionech s nízkým nebezpečím přenosu nákazy.

Opatření zároveň od pondělí zpřísňuje i Slovensko. Nově platí povinnost nošení respirátorů v interiérech budov mimo vlastní domácnost, podle úřadů na některé skupiny pracovníků a děti se vztahuje výjimka. Zároveň již téměř polovina okresů se v souvislosti s epidemií covidu-19 dostala do nejrizikovějšího stupně.

Na Slovensku byly respirátory kategorie alespoň FFP2 už před týdnem povinné ve veřejné dopravě a v obchodech. Nyní se jejich nošení rozšířilo na interiéry. Podobně jako Česko rovněž Slovensko dočasně zrušilo daň z přidané hodnoty na respirátory.

Reklama

Doporučované