Hlavní obsah

V Sasku u hranic je africký mor. Na severu Čech vybíjejí divoká prasata

Foto: Liberecký kraj

Ilustrační foto.

Reklama

Nákaza africkým morem prasat obchází okolo českých hranic. Aktuálně se nakažená zvěř objevuje v blízkosti Libereckého kraje v německém a polském pohraničí. Liberecký kraj proto začal s intenzivním lovem černé zvěře.

Článek

K preventivnímu lovu divočáků dochází na území Libereckého kraje od silnice číslo 13 přes Nový Bor a Jablonné v Podještědí do Liberce a odtamtud dál silnicí číslo 14 na Tanvald a dále po silnici číslo 10 přes Harrachov na hranici s Polskem.

Jde o to, aby se virus nešířil do hospodářských chovů, což by ohrozilo chovatele.

„V našem regionu je řada rizikových míst, odkud by k nám nakažená prasata mohla migrovat. Jde o oblasti v Jizerských horách a dál na Frýdlantsku: kolem Dětřichova, Višňové, Jindřichovic pod Smrkem a Nového Města pod Smrkem. Stejně tak to platí o území kolem Hrádku nad Nisou,“ prohlásil ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta.

Aby myslivci začali lovit víc divočáků, zvedl pro ně stát ve výše zmíněné oblasti odměny. „Nálezné za uhynulého divočáka se v takzvané zóně s intenzivním odlovem zvýšilo ze dvou na tři tisíce korun. Příspěvek za uloveného divočáka neboli zástřelné pak činí dva tisíce korun. Vzorky nechť myslivci odevzdávají k vyšetření na pobočky krajské veterinární správy,“ sdělil Šebesta.

Podle Václava Židka (Česká pirátská strana), krajského radního pro resort životního prostředí a zemědělství, je potřeba být v přírodě opatrný. „Pokud někdo na vycházce nalezne mrtvého divočáka, ať kontaktuje buď myslivecké sdružení, obec, nebo třeba policisty či hasiče. Pokud mají s sebou lidé v lese psa, je nutné mu zabránit v tom, aby se k divočákovi přibližoval,“ zdůraznil.

„Pokud narazíte na tělo mrtvého divočáka, za žádných okolností se ho nedotýkejte a oznamte, prosím, svůj nález ihned nejbližšímu mysliveckému sdružení, obci, policii nebo hasičům,“ doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Africký mor prasat je nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění domácích i divoce žijících prasat všech plemen a věkových kategorií. Původcem je virus vyvolávající u postižených zvířat širokou škálu klinických příznaků. Pro akutní formu onemocnění je charakteristická vysoká horečka, krváceniny v játrech, slezině, na výstelce krevních cév a na mízních uzlinách a také vysoký počet úhynů. Na člověka se nepřenáší a nepředstavuje pro něj zdravotní nebezpečí.

Reklama

Doporučované