Hlavní obsah

V Saúdské Arábii plánují první popravu politické aktivistky, podle kritiků jde o nebezpečný precedens

Foto: Profimedia.cz

Podle zprávy OSN království od května zasahuje proti organizacím bojujícím za ženská práva.

Reklama

Saúdská aktivistka požadovala propuštění politických vězňů a ukončení diskriminační politiky tamní vlády. V prosinci 2015 ji zatkli a po téměř třech letech vězení se možná schyluje k její popravě.

Článek

Saúdská Arábie plánuje popravit první politickou aktivistku. 29letá Isrá al Ghomghamová byla zatčena v prosinci 2015 kvůli organizování protivládních protestů v provincii Qatif. Ve vězení je téměř tři roky a nemá přístup k právníkovi. Proti její popravě se ozývají lidskoprávní organizace.

Trest smrti pro celkem šestici obžalovaných v souladu s protiteroristickým zákonem doporučil při srpnovém soudním stání v Rijádu prokurátor. Aktivisté nyní proti doporučení lobbují a požadují, aby bylo zrušeno při odvolacím stání, které se má uskutečnit v říjnu. Pokud bude naopak rozhodnutí podpořeno, trest smrti má dále schválit saúdský král Salmán. Úřady na žádost serveru The Independent o vyjádření nereagovaly.

Ghomghamová požadovala propuštění politických vězňů a ukončení diskriminace šíitů vládou. Podle European Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR) je žena známou obránkyní lidských práv. Trest smrti by nastavil nebezpečný precedens pro ženské aktivistky v království, uvádí ředitel organizace Alí Adubisi v prohlášení.

Zatímco některé kroky saúdské vlády, jako je například povolení ženám řídit nebo omezení pravomocí náboženské policie, zahraniční veřejnost vítá, kritici poukazují na to, že reformy nijak neupravují svobodu slova a v zemi se stále uplatňuje trest smrti. Podle Amnesty International v Saúdské Arábii čeká na trest smrti v současnosti nejméně 58 lidí.

Zpráva OSN kritizuje zásahy království proti organizacím za ženská práva, které trvají od května. Od té doby policie zadržela desítky lidí. Podle analytiků to má být signál, že tempo změn v zemi stále určuje královská rodina a nikoliv malá komunita aktivistů v zemi.

Reklama

Doporučované