Hlavní obsah

V Seattlu přemýšlí, jak pojmenují nový tým NHL. Předchozí se inspirovaly počasím i historií

Návrhy log i názvů ze strany fanoušků pro tým Seattlu v NHL.

Reklama

Názvy týmů NHL mají různé příběhy. Některé vybírali fanoušci, některé má na svědomí počasí nebo historie.

Článek

Nejslavnější hokejová liga světa začala. Do letošního ročníku vstupuje 31 týmů. V říjnu 2020 bude týmů o jeden víc. Vedení NHL odsouhlasilo vznik týmu v Seattlu. Město ve státě Washington tak začíná proces, kterým nedávno procházeli i v Las Vegas. A jedním z nejdůležitějších úkolů je výběr jména týmu.

Zatím posledním členem NHL jsou Vegas Golden Knights. Přijít s názvem trvalo vedení klubu pět měsíců. Majitel týmu Bill Foley měl ale od začátku jasno. Jakožto absolvent vojenské akademie ve West Pointu chtěl názvem odkazovat na svou minulost u armády.

„Rytíři jsou ztělesnění bojovníci. Jsou týmoví, vždycky drží při sobě a nikdy se nevzdávají. A hokejisté jsou taky bojovníci. Vždycky hrají společně. A přesně to jsme my,“ řekl Foley, když jméno oznamoval.

A proč v názvu stojí pouze Vegas a ne Las Vegas? „Lidé odsud na otázku odkud jsou odpovídají, že z Vegas. Neříkají, že jsou z Las Vegas,“ vysvětlil Foley. A tak vznikli Vegas Golden Knights.

I když je to dnes skoro nepředstavitelné, ve stejné pozici, ve které nyní stojí Seattle, stáli i slavní New York Rangers, Detroit a nebo Toronto. Všechny tyto týmy si musely od základu vytvořit svou identitu.

New York Rangers patří do Original Six, tedy původní šestice týmů, která hrála NHL od roku 1942. Samotní Rangers se zrodili v roce 1926. New York už svůj hokejový tým měl – New York Americans dokonce hráli ve slavné Madison Square Garden. Ale její ředitel G. I. „Tex” Rickard toužil po vlastním týmu.

Americans byli silní a Rickard věděl, že aby uspěl u Newyorčanů, musí jeho tým být od začátku schopný hrát na nejlepší úrovni. Zlákal k sobě Conna Smythe, jednoho z největších hokejových expertů své doby, aby cestoval napříč Severní Amerikou a hledal nejtalentovanější neobjevené hokejisty.

Jeho mise byla úspěšná, tým měl naději, že bude od začátku skvělý. Sehnal hráče, kteří se později stali členy hokejové síně slávy – Billa Cooka, Franka Bouchera nebo Ivana Johnsona. Novináři začali hokejisty hned označovat jako „Tex’s Rangers”. Šlo totiž o silné a odhodlané muže, kteří měli pomoct New Yorku ke slávě ve světě hokeje. Rickardovi se přezdívka zalíbila. Nápis Rangers nechal našít na modré dresy a jedna z nejslavnějších hokejových značek byla na světě.

Rangers se ale ještě před vůbec prvním zápasem Conna Smythe zbavili. Dotčený Kanaďan se vrátil zpět do Toronta a dal si jasný cíl. Postavit svůj vlastní hokejový tým. Podařilo se mu sehnat dostatek peněz a pořídil si tým St. Pats. Smythe za sebou měl historii v armádě a proto ihned změnil název svého týmu. Kolem toho, co přesně ho k pojmenování klubu inspirovalo, panují nejasnosti.

Podle záznamů z roku 1927 vybral Smythe jméno podle bojové jednotky Maple Leafs, která válčila v první světové válce. Historické údaje však ukazují, že žádná taková jednotka v první světové válce nebyla. Smythe si podle všeho ale jméno nevymyslel. V první světové válce bojovala spousta vojáků z Kanady. A převážná většina z nich nosila odznak ve tvaru javorového listu. Ať už je pravdivá jakákoliv verze, jedno je jasné. Název Toronta odkazuje na všechny kanadské vojáky, kteří v první světové válce bojovali.

Ve stejném roce jako Rangers se zrodil další dnes už legendární hokejový tým – Detroit. Tehdy však nesl jiné jméno, než Red Wings. V roce 1926 neměl Detroit žádné hráče. Proto se rozhodl koupit celý kádr týmu Victoria Cougars. Jenže Detroit Cougars moc úspěšní nebyli. Mezi fanoušky, tak jak už je dnes pro NHL typické, proběhlo hlasování o novém jménu. A tak vznikli Detroit Falcons. Ale ani jim se nedařilo a tým začal mít finanční potíže.

V roce 1932 měl už Detroit nového majitele. James Norris kdysi hrál za Montreal Winged Wheelers a v té době je i vlastnil. Logem Wheelers bylo okřídlené kolo, jelikož klub měl i svůj cyklistický tým. Norrisovi tehdy přišlo, že okřídlené kolo je perfektním logem pro hokejový klub z města s automobilovým průmyslem. Klubové barvy byly červená a bílá a tak spojením barev a názvu vznikl Detroit Red Wings.

První velké rozšíření NHL přišlo v roce 1967 a většina klubů získala své jméno na základě hlasování fanoušků. Vznikli tak Los Angeles Kings, New Jersey Devils, a dokonce i Pittsburgh Penguins. U Seattlu, který NHL rozšíří za dva roky, se ale dá čekat, že půjde podobnou cestou jako Vegas a týmy původní šestky a ke svému názvu bude hledat poutavý příběh.

Fanoušci ze Seattlu už o jménech spekulují. V diskuzích se objevují názvy jako Metropolitans, Steelheads, Totems, Sockeyes a nebo Seattle Kraken. Favoritem jsou zatím Sockeyes. Jde o odrůdu lososa, který se vyskytuje právě u břehů Seattlu a je pro město typický.

Pokud se nováček NHL vydá touto cestou, naváže na další týmy NHL, které své jméno vybraly podle okolností nebo místa, kde vznikly. Když manažer Tampy Bay Phil Esposito v roce 1990 o názvu přemýšlel, byla zrovna bouřka. A jelikož se Tampě přezdívá hlavní město blesků, název Tampa Bay Lightning byl na světě. Podobným případem je i Carolina. Její majitel Peter Karmanos přišel s názvem Hurricanes. Právě ničivé hurikány totiž celý stát pravidelně zasahují.

Jak se tým Seattlu bude jmenovat budeme vědět nejspíše v létě příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované