Hlavní obsah

V Seči byla otevřena nová výjezdová základna záchranné služby

Foto: ZZS JMK

Ilustrační foto.

Reklama

V Seči na Chrudimsku byla ve čtvrtek slavnostně otevřena nová výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby. Dosud záchranáři působili v části upravené hasičské stanice v sousedství nové budovy.

Článek

Díky lepším podmínkám mohou záchranáři zajišťovat urgentní zdravotní péči v non-stop režimu. „Dva roky jsme působili v provizorních podmínkách ve vedlejším objektu. Režim byl v denních směnách, to znamená, že sem posádka v 7:00 přijela a v 19:00 odjela. Ode dneška zahajujeme nepřetržitý provoz 24/7, takže každý den v roce denní i noční posádky,“ uvedl ředitel záchranky Igor Paar.

Na Seči se budou střídat záchranáři bez lékaře. Ten by ve vážných případech přijel k pacientovi z jiné základny. Podle hejtmana Martina Netolického (3PK/ČSSD) sečská záchranná služba pokrývá odlehlou oblast s městy Seč, Třemošnice a Ronov a mnoha vesnicemi a řeší problém takzvaných „bílých míst“. Záchranáři mají podle předpisů na příjezd k pacientovi maximálně 20 minut.

Výstavba nové stanice stála Pardubický kraj asi 19,5 milionu korun, pozemek poskytlo město Seč. Hejtmanství se na investici snaží získat dotaci z evropského programu React EU.

Podle Paara se síť základen záchranky zatím nebude rozšiřovat do dalších míst. Některé nynější stanice se ale modernizují a přemísťují ve městech do lokalit, které mají lepší dopravní napojení.

Reklama

Související témata:

Doporučované