Hlavní obsah

V sejfu měli pět milionů korun. Petra je odnesla, nechala tam jen padesátikorunu, uvedl Paroubek

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Jiří Paroubek.

Reklama

Bývalý premiér a nyní kandidát do Senátu vysvětloval novinářům, kde a jak se v jeho domácím sejfu vzaly miliony.

Článek

Bývalý premiér a nyní kandidát do Senátu Jiří Paroubek má hned na začátku kampaně problém s odvrácením podezření, že disponoval nelegálními penězi.

Paroubek dnes svolal novináře a na mimořádné tiskové konferenci vysvětloval, jak se v jeho bankovním sejfu ocitlo pět milionů korun, část v amerických dolarech.

Expředseda ČSSD dnes veřejně obvinil svou manželku Petru, že peníze odnesla – poté, co se rozešli.

„Do sejfu jsme měli přístup jen my dva. Já ty peníze sám nevybral. A duch svatý to asi nebyl,“ řekl Paroubek. Dodal, že má dokonce od banky videozáznam, který by mohl použít jako důkaz pro případ soudního sporu. Jenže právní kroky proti bývalé ženě ale nepodnikne, a to z etických důvodů.

Petra Paroubková na čtvrteční tiskovou konferenci svého manžela reagovat nechtěla. Už v dřívějším rozhovoru pro Seznam TV, ale uvedla, že o ní manžel tvrdí, že ukradla peníze z rodinného trezoru. A popřela to.

„Nejdřív to mělo být pár set tisíc, pak to bylo pět milionů, potom tři a půl milionu, potom dvanáct milionů, pokaždé to byla jiná částka,“ řekla s tím, že peníze ze společného sejfu nevzala. „Samozřejmě, kdybych ty peníze měla, tak bych se nesnažila za každou cenu prodat své oblečení a boty a nebydlela bych v téměř vybydleném panelákovém bytě a nemusela si půjčovat na školné,“ argumentovala Paroubková v rozhovoru z 23. srpna.

Paroubek nyní říká, že z pěti milionů bylo 3,5 milionu korun půjčka od rodinného přítele, podnikatele a advokáta Petra Michka. Paroubek mu měl peníze zhodnotit investováním do akcií.

Pokračuje tím válka Paroubkových, kteří se rozvádějí a právě vedou spor o výživné na dceru. Petra Paroubková vyslovila v srpnovém rozhovoru pro Seznam obvinění, že její manžel dostával milionové částky, které nechodily přes bankovní účet.

Petra Paroubková v srpnové Výzvě Seznamu.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Nejnověji Jiří Paroubek vysvětluje, za jakých okolností se v jeho domácím sejfu octla částka 3,5 milionu dolarů, které mu půjčil podnikatel Petr Michek, ale loni v prosinci požádal Petru Paroubkovou o její vrácení.

Oba – Michek i Paroubek – už uvedli, že šlo o půjčku na společné podnikání a že Michek už od svého úmyslu peníze vrátit ustoupil. Paroubek k tomu Radiožurnálu řekl, že si u něj půjčku odpracuje.

Michek peníze Paroubkovi půjčil ve druhé polovině roku 2016.

Paroubek řekl, že peníze měly být použity na burzovní operace, které s Michkem plánovali. Podnikatel je podle něj v menších částkách vybral z účtu, převedl na dolary a uložil v Paroubkově sejfu. Pak je prý chtěli v menších částkách vložit zpět na účet a investovat na burze.

Podezření vznesená Petrou Paroubkovou už vyšetřuje policie, expremiérova manželka minulý týden byla předvolána k podání vysvětlení.

Jiří Paroubek na startu kampaně ví, že ho čeká vysvětlování.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:
Martin Michek

Doporučované