Hlavní obsah

V Semilech odvolali ředitele, který nenechal testovat všechny žáky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ředitel semilské Waldorfské základní a střední školy Ivan Semecký skončil ve své funkci. Rada města ho na pondělním zasedání odvolala, a to proto, že umožnil prezenční výuku i netestovaným žákům.

Článek

Vědomé porušování povinností stanovených mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví. Na základě tohoto závěru odvolala rada města Semily ředitele Waldorfské základní a střední školy Ivana Semeckého. Ten ve funkci skončil k dnešnímu dni.

Semecký odmítl vynucovat povinné testování všech žáků školy antigenními testy. Pokud s tím zákonní zástupci v doručeném prohlášení nesouhlasili, ředitel umožnil jejich dětem prezenční výuku i bez negativního antigenního testu.

„Primárně mi vadí, že stát po mně jako po řediteli školy vyžaduje, abych ze školy udělal testovací centrum a některým žákům zakázal chodit do školy,“ řekl Semecký minulý týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

S jeho přístupem ale město, které školu zřizuje, už minulý týden nesouhlasilo. Ředitel však postup nezměnil ani tento týden.

„I když si škola na pondělní testování nakoupila ‚plivací‘ Ag testy, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí pana ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování dle mimořádného opatření MZ,“ stojí v prohlášení na internetových stránkách města, pod kterým jsou podepsaní starostka Lena Mlejnková a místostarosta Tomáš Sábl (oba Volba pro Semily).

Rozhodnutí rady bylo jednohlasné. Místostarosta Sábl ho ale nechtěl dále komentovat. Místo odvolání mohlo město řediteli odebrat odměny, to se ale radním podle informací Seznam Zpráv zdálo jako neadekvátní trest za jasné porušení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví.

„V důsledku dosavadního postupu ředitele je škola v současnosti rozdělena na dva nesmiřitelné tábory a kroky pana ředitele nevedou ke zklidnění situace. Naopak, je ohrožena samotná existence waldorfského školství v Semilech, což v žádném případě nechceme dopustit,“ stojí dále v prohlášení starostky a místostarosty Semil.

Demonstrace i výhrůžky

Situaci v semilské waldorfské škole řešila také Krajská hygienická stanice Libereckého kraje. Její pracovníci byli přítomni při obou testovacích dnech minulý týden.

„My jsme provedli ve waldorfské škole opakovaný zdravotní dozor v průběhu minulého týdne v obou dnech, kdy tam mělo proběhnout testování. Zjistili jsme nedodržení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. Byl vypracován protokol, ke kterému má vedení školy možnost se vyjádřit, má k tomu zákonnou lhůtu 15 dní,“ řekl po pondělním jednání Krizového štábu Libereckého kraje ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta.

Škole hrozí za nedodržení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví pokuta až tři miliony korun.

Přístup ředitele Semeckého má ale podporu části rodičů a dalších občanů v Semilech. Na jeho podporu se konala v pondělí demonstrace. Pokojný protest svolala do parku v centru iniciativa rodičů a dětí waldorfské školy. Stejně tak vznikla i internetová petice, pod kterou bylo v úterý dopoledne podepsáno téměř 12 tisíc lidí.

Naopak městu vyjádřil už v neděli podporu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Nelíbí se mu, že starostka Mlejnková musí čelit kritice i výhrůžkám na sociálních sítích pouze za to, že vymáhá dodržování mimořádných opatření schválených vládou.

„Ani pokus přenést odpovědnost na rodiče, který je patrný ze stanoviska ředitele na webu školy, nezbavuje školu ani jejího ředitele odpovědnosti. Zvlášť za zdraví dětí a rodičů, kteří s tímto postupem nesouhlasí a chtějí, aby jejich děti do školy chodily. Vinit z celé situace paní starostku hasící teď požár, který rozhodně nezpůsobila, je totálně mimo jakoukoli realitu. Chci proto vyjádřit Leně Mlejnkové podporu a popřát hodně sil a energie do dalších dní,“ napsal Půta na Facebook.

Město zatím vypsalo na uvolněnou pozici ředitele waldorfské školy výběrové řízení. Do té doby povedou školu již dříve určené zástupkyně ředitele pro základní a pro střední školu.

Reklama

Doporučované