Hlavní obsah

V senátních volbách se utká bratr s bratrem, Smoljak proti Smoljakovi

Foto: Michal Šula / MAFRA; Petr Horník / Právo, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Filip Smoljak (vlevo) a senátor David Smoljak kandidují proti sobě do Senátu v obvodu Praha 9.

Reklama

Starší David Smoljak zde mandát obhajuje jako kandidát STAN s podporou Pirátů a TOP 09, mladší Filip Smoljak kandiduje za méně známé hnutí Zdraví Sport Prosperita.

Článek

Letošní senátní volby nabídnou v hlavním městě duel, který se v historii voleb do Senátu ještě neodehrál.

Ve volebním obvodu v Praze 9 se proti sobě postaví bratři Smoljakovi, synové známého režiséra a scenáristy Ladislava Smoljaka, přední postavy legendárního Divadla Járy Cimrmana. Starší David Smoljak zde mandát obhajuje jako kandidát STAN s podporou Pirátů a TOP 09, mladší Filip Smoljak kandiduje za méně známé hnutí Zdraví Sport Prosperita.

„Kandidátku jsme podali, teď se ještě řeší nějaká administrativa,“ potvrdil Seznam Zprávám Filip Smoljak.

V minulosti obdobně kandidovali v jedněch volbách za různé strany bratři Okamurovi, avšak nešlo o přímý souboj.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy Filip Smoljak uvedl, že se rozhodl v Praze 9 kandidovat proto, že zde bydlí jeho matka. „Je v pokročilém seniorním věku, a přestože se těší lepšímu zdraví než absolutně zdravý prezident Zeman, žije sama a občas potřebuje sociálního pracovníka. Chtěl bych svou kandidaturu věnovat právě jí, protože si zaslouží jak pomoc, tak zlepšení české společnosti shora,“ uvedl Filip Smoljak, který se dlouhodobě věnuje sociální práci, její inovaci a lidským právům.

Pro staršího ze Smoljaků byla kandidatura mladšího bratra ve stejném volebním obvodu novinkou.

„Tu informaci mám jen od vás, bratr to se mnou nekonzultoval,“ řekl Seznam Zprávám David Smoljak, který byl v Praze 9 do Senátu zvolen v doplňujících volbách v roce 2019, když na mandát ze zdravotních důvodů rezignovala Zuzana Baudyšová.

David Smoljak však připustil, že náznaky, že by se proti němu mohl bratr postavit, zaznamenal. „Je samozřejmě možné, že si to voliči budou plést. Já ale v tomto obvodu dlouhodobě žiji, pracuji, jsem několik období v zastupitelstvu ve Vinoři, takže vztah zde mám vybudovaný poměrně jasně,“ uvedl David Smoljak.

Oba Smoljakové už se jednou spolu na Praze 9 utkali, a to v primárkách Pirátské strany právě o post kandidáta do místního senátního obvodu. Ačkoliv byl v té době Filip Smoljak členem Pirátů (dnes již není), v hlasování jeho spolustraníků zvítězil jeho bratr David.

Bratrský souboj se uskuteční v obvodu, kde mimo jiné kandiduje také známý vojenský historik a nyní ředitel lidického památníku Eduard Stehlík.

Mladší z bratrů Smoljaků pak odmítá, že jeho kandidatura je „trucpodnik“ proti bratrovi a nemyslí si ani, že by je kandidatura v jednom obvodu mohla vzájemně poškodit - tím, že volič může být dvěma kandidáty se stejným příjmením zmatený.

„Oba na tom vyděláme. Kdybychom kandidovali jeden ve Zlíně a druhý v Karlových Varech, například tento rozhovor by se neuskutečnil,“ uvedl pro Seznam Zprávy Filip Smoljak.

Nebojíte se tedy, že dojde ke zmatení jmen a navzájem si odlákáte voliče?

Naopak, dvacet let jsem se pohyboval v komerčním a sociálním marketingu a vyhodnotil jsem si, že poctivý a věcný souboj dvou bratrů může voliče jedině přilákat, zlepšit politickou kulturu v Čechách a rozdělenou společnost pospojovat.

Proč jste se rozhodl kandidovat za hnutí Zdraví Sport Prosperita?

Ano, jsem kandidátem tohoto hnutí, ale podpora pro mou kandidaturu přišla za poslední rok celkem ze sedmi politických stran. Některé strany si to následně rozmyslely, většinou ze strategických důvodů při uzavírání koalic. V politice panuje totiž princip „něco za něco“ a já jsem asi toho „něco“ nabídl málo. Vážím si tak podpory strany, která se mimo jiné věnuje zdravotnictví a podpoře sportovcům s handicapem.

S čím chcete přesvědčit voliče, že by vás měli do Senátu ČR poslat? Čemu se tam chcete věnovat?

V Senátu je velká spousta teoretiků a řečníků. Když jsem počítal mezi senátory sociální pracovníky, tedy lidi, kteří skutečně pomáhají druhým nejen svými hlavami, ale také rukama a nohama, jsou tam maximálně dva, tři. Navíc jsem zdědil po otci Smoljakovi smysl pro spravedlnost a po maminčiných předcích z Moravy, z větve Vladimíra Petřeka (pravoslavný duchovní, který se staral o parašutisty v kostele sv. Cyrila a Metoděje po atentátu na Heydricha, pozn. red.), také pevnost v postojích a schopnost za správnou věc položit i život. Protože spravedlnost nakonec zvítězí.

Reklama

Související témata:

Doporučované