Hlavní obsah

V Severní Koreji hrozí kvůli několika rokům sucha hladomor

Reportáž Světa bez obalu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Severní Korea je bez nadsázky ta nejvíce uzavřená společnost na světě, a je proto velmi obtížné o ní získat nějaké informace. Co ale například ověřené je a přiznávají to i samotní severokorejští představitelé, že díky několika letům sucha a špatného hospodaření trpí velká část obyvatel Severní Koreje hladem.

Článek

Severokorejské úřady uvedly, že zemi sužuje nejhorší vlna sucha za posledních 37 let, a vyzvaly občany k boji proti škodám na úrodě způsobeným nepřízní počasí. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že za prvních pět měsíců letošního roku spadlo v KLDR v průměru pouhých 54,4 milimetru srážek.

To je nejméně od roku 1982. Světový program pro výživu počátkem května upozornil, že příděly jídla v Severní Koreji klesly na 300 gramů na den, což je v tuto roční dobu vůbec nejnižší úroveň. Podle OSN nyní v KLDR potřebuje naléhavou potravinovou pomoc až deset milionů lidí, tedy 40 procent populace. KLDR bývá opakovaně postihována hladomorem, na který v polovině 90. let zemřely pravděpodobně statisíce lidí.

Pokud jsou ale oficiální data přesná, znamenalo by to, že KLDR bude potřebovat až 1,5 milionu tun potravin, aby nedostatky v jejich produkci nahradila, píše například BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované