Hlavní obsah

V severním Iráku hlasují Kurdové o nezávislosti, Turecko jejich cíle označilo za utopické

V severním Iráku začalo referendum o nezávislosti KurdůVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Hlasovat mohou až tři miliony registrovaných občanů vymezených oblastí. Hlasování se koná i přesto, že kurdský prezident Masúd Barzání čelil mezinárodnímu tlaku, aby referendum odvolal.

Článek

V severním Iráku v pondělí začalo hlasování v referendu o nezávislosti Kurdů. Očekává se, že lidé se pro nezávislost vyjádří. Výsledek nebude závazný, ale poskytne současnému vedení iráckých Kurdů mandát k vyjednávání o odtržení iráckých kurdských oblastí s Bagdádem a okolními státy. Předběžný výsledek by měl být znám už v úterý.

V Irbílu, který je střediskem kurdských autonomních provincií, předseda vlády Nečirvan Barzání řekl, že výsledkem referenda nebude nová hranice ani okamžité získání nezávislosti, i když se pro ni většina hlasujících vysloví. Podle agentury Reuters ale referendum reflektuje vnitřní rozpory mezi iráckými Kurdy. V Sulajmáníji, která také patří k iráckému autonomnímu Kurdistánu, je zájem o hlasování velmi malý.

Město je baštou Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK), který s uspořádáním referenda nesouhlasil. V Sulajmáníji se objevilo před hlasováním minimum plakátů, před volebními místnostmi bylo podle Reuters vidět jen několik desítek lidí. Podle zástupců PUK referendum znásobí problémy Kurdů s Tureckem a Íránem, kde jsou rovněž početné kurdské menšiny.

Írán zakázal přímé lety do iráckého Kurdistánu, podle Iráku je referendum neústavní

Proti hlasování je irácká vláda i země, které mají také silnou kurdskou menšinu - Turecko a Írán. Írán už v neděli vyhlásil zákaz přímých letů do iráckého Kurdistánu. Bagdád požádal země, aby přerušily přímé obchodování s ropou s iráckým autonomním Kurdistánem.

Irácký premiér Hajdar Abádí v neděli označil referendum za neústavní. „Ohrožuje Irák, mírové soužití Iráčanů a je nebezpečné pro celý region,” řekl s tím, že jeho vláda učiní vše pro udržení celistvosti země. Barzání přiznal, že cesta k dosažení nezávislosti bude riskantní. „Jsme připraveni zaplatit za svou nezávislost jakoukoli cenu,” sdělil.

Vzdejte se utopických cílů, vzkázalo Turecko kurdským vůdcům

Turecko v pondělí oznámilo, že výsledek referenda neuzná, a vyzvalo ostatní země, aby učinily totéž. Kurdským vůdcům doporučilo, aby se vzdali utopických cílů. Turecké ministerstvo zahraničí ujistilo, že Ankara využije všech prostředků mezinárodního práva, pokud výsledek pondělního referenda bude pro Turecko znamenat ohrožení.

Reklama

Doporučované