Hlavní obsah

V sobotu na Sněžku vystoupaly skoro dvě tisícovky poutníků. Václav Klaus přijel autem, bolí ho kyčel

Sobotní Svatovavřinecká pouť na Sněžku přilákala stovky českých a polských poutníků. Nechyběl ani Václav Klaus, byť kvůli zdravotnímu problému přijel mimořádně autem Horské služby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V sobotu proudily na Sněžku stovky lidí. Zúčastnili se tradiční Svatovavřinecké pouti, která se každý srpen koná na počest patrona horských záchranářů. Nechyběl ani nejslavnější poutník, exprezident Václav Klaus. Kvůli zdravotním problémům však podruhé v historii přijel autem.

Článek

Ani silný vítr, mlha a déšť neodradily skoro dvě tisícovky poutníků z Česka a Polska od toho, aby se vydali na tradiční Svatovavřineckou pouť na Sněžku. Náboženská pouť je tradicí obnovenou po roce 1989.

Od jejího znovuobnovení se pouti tradičně účastní i dnes již bývalý prezident Václav Klaus. Každoročně chodí s rodinou z Pece pod Sněžkou či Luční boudy. Letos mimořádně, podruhé v životě, na vrchol dorazil v autě Horské služby. „Mně se zdá, že mě začíná bolet druhá kyčel. Když mě pan profesor Dungl operoval před 11 lety, tak říkal, no, ta druhá ještě pár let vydrží. No a 11 je víc než pár, tak jsem rád, že to aspoň takhle přežilo. Před těmi 11 lety jsem tady byl jinak než pěšky. A letos mě začíná bolet ta druhá,“ prozradil Klaus, kolem kterého se hned seběhli příznivci z Česka i Polska.

Mezi žadateli o fotku s exprezidentem byl i polský poutník Marek Budzin. „Je to velmi pozitivní člověk. Jsem rád, že jsme se setkali i na tomto místě při tomto svátku horalů, horských záchranářů a průvodců. A také jednoduše na místě naší jednoty,“ řekl pravidelný návštěvník pouti.

Vyvrcholením pouti je každoročně mše svatá, která se slouží v pravé poledne právě za horské vůdce a záchranáře. Na tu však míří především návštěvníci z Polska. Češi vyrážejí hlavně za sportem. „My jsme vůbec nevěděli, že je tu pouť. Šli jsme jen na Sněžku,“ řekla Kateřina Melicharová, která s partnerem dorazila z Turnovska. Nevadilo jim ani počasí. „Vždyť je hezky, svítí sluníčko,“ rozesmála se ve chvíli, kdy na pár vteřin ustoupily mraky.

Silný vítr donutil všechny poutníky, aby se na Sněžku vydali po svých. Na celý den totiž zastavil horní úsek lanovky.

Okolí Sněžky se zaplní i v neděli, kdy meteorologové slibují dobré počasí. Na Sněžce se zároveň uskuteční pokus o nový rekord. Horský nosič Zdeněk Pácha se pokusí od Slezského domu na Sněžku vynést na zádech náklad o váze 210 kilogramů.

Reklama

Doporučované