Hlavní obsah
Online

Na svatbě se rozšířil covid. Výsledek: nejméně 147 nakažených, tři lidé zemřeli

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronaviru v Česku i ve světě sledujeme online.

Článek

Shrnutí dnešních událostí

- Na svatbě v americkém Maine se vyskytla nákaza, kterou svatebčané roznesli po celém státě. Výsledek? 147 nakažených a tři mrtví.

- Počet hospitalizovaných v těžkém stavu a/nebo s vysoce intenzivní péčí - to znamená, že jsou na umělé plicní ventilaci nebo na mimotělní membránové oxygenaci - vzrostl za poslední týden o 48,5 procenta z 35 pacientů na 52.

- Podle údajů k nedělnímu večeru přibylo v Česku 205 potvrzených případů nákazy koronavirem. V sobotu to bylo 508, což byl nejvyšší denní nárůst ve volném dni od začátku epidemie.

- V italských školách by se v novém školním roce, který ve většině regionů začíná 14. září, neměly konat hodiny zpěvu. Doporučil to vládní výbor expertů ustavený kvůli pandemii covid-19 s tím, že skupinové zpívání zvyšuje riziko nákazy koronavirem, informovala agentura ANSA.

  • Na jihu Čech v sobotu přibylo 43 případů covid-19, zatím nejvíc

    Hygienici zaznamenali na jihu Čech od pátečního do sobotního večera 43 nových případů covid-19. Je to nejvyšší denní nárůst od vypuknutí pandemie.

    „V sedmi případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině a v pěti s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. Osm osob se infikovalo v souvislosti se svatbou na Strakonicku, pět kontaktem se známými, tři v Praze, dvě ve škole, dvě při léčebném pobytu v clusteru ve Františkových Lázních a jedna na venkovním koncertu v jiném kraji,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

  • Izrael vyhlásil kvůli koronaviru noční zákaz vycházení

    Izraelská vláda ustoupila ultraortodoxní komunitě a místo plánované uzávěry třicítky lokalit nejvíc zasažených koronavirem odhlasovala pouze noční zákaz vycházení. Jak dnes oznámila izraelská média, vláda musela kvůli nespokojenosti komunity ultraordoxních židů odložit své jednání o uzávěře a hlasovala až večer.

    Původně se počítalo s celkovou uzávěrou, která bude vyhlášena v asi třech desítkách nejpostiženějších měst. Mnohá z nich obývají Arabové nebo ultraortodoxní židé. Premiér Benjamin Netanjahu kvůli výhradám ultraortodoxních věřících odvolal odpolední schůzi ministrů odpovědných za řešení situace kolem koronaviru a místo toho se sešel s vedením dvou koaličních ultraortodoxních stran Šas a Jednotný judaismus tóry. Vláda nakonec ustoupila jejich výhradám a vyhlásila jenom noční zákaz vycházení pro 40 měst. Platit má mezi sedmou hodinou večerní a pátou hodinou ranní, školy ale zůstanou v těchto městech zavřené, obchody, které neprodávají nezbytné zboží, musejí zavřít rovněž v sedm hodin večer.

  • Rekordní nárůst. Indie eviduje 91 723 nově nakažených a více než 1000 mrtvých

  • Účet za jednu svatbu: tři mrtví a 147 nakažených, včetně seniorů a vězňů

    Účet za jednu svatbu a následnou hostinu v Maine je nevyčíslitelný. Mezi 65 svatebními hosty se vyskytla nákaza, a ti ji pak roznesli po celém státě. Výsledek? 147 nakažených a tři mrtví. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se covid dostal také do pečovatelského domu, kde jeden ze svatebčanů pracoval. Svatby se zúčastnil také zaměstnanec věznice a i ten zanesl koronavirus mezi vězně, své kolegy a jejich rodiny. Ani jeden z lidí, kteří na následky nákazy zemřeli, se osobně svatby neúčastnil.

  • Očkování proti koronaviru by odmítla čtvrtina Brazilců

    Podle průzkumu zveřejněného v neděli v O Estado de S. Paulo by pět procent Brazilců za jakýchkoli okolností odmítlo vakcínu proti koronaviru. Odmítavě se k vakcíně staví i dalších 20 % dotázaných Brazilců. Mezi důvody odmítnutí uvedli pochybnosti o její bezpečnosti a účinnosti a neopodstatněné konspirační teorie, jako jsou obavy z genetické manipulace, implantování čipu a to, že je vyrobena z potratových plodů.

    Z 1000 dotázaných, kteří vyjádřili nechuť nechat se očkovat, bylo 34 % ve věkovém rozmezí 25-34 let a 36 % byli evangeličtí křesťané. Průzkum ukázal, že 75 % Brazilců se naočkovat nechá, až bude vakcína k dispozici. Průzkum byl proveden poté, co pravicový prezident Jair Bolsonaro, který důsledně snižoval závažnost pandemie, minulý týden zopakoval, že očkování proti covidu nebude povinné.

  • Analýza: Poslední dva týdny roste nákaza ve 22 z 50 amerických států

    Nových případů nákazy přibylo ve 22 z 50 amerických států, uvádí analýza Reuters a výsledek považuje za znepokojivý. Podle ní teprve před třemi týdny rostly případy pouze ve třech státech - na Havaji, v Illinois a v Jižní Dakotě. Zpravodajská agentura porovnala případy za dvoutýdenní období 8. – 22. srpna s posledními dvěma týdny.

    Většina z 22 států, které zaznamenaly nárůst případů, je na středozápadě a jihu. Co se procent týče, největší nárůst zaznamenala Jižní Dakota, kde za poslední dva týdny vzrostly počty nových případů o 126 procent (3 700 nových případů). Nárůst napříč různými státy však vykompenzoval klesající počet nových infekcí v nejlidnatějších státech - v Kalifornii, na Floridě a v Texasu. Denní průměr úmrtí v souvislosti s koronavirem se v USA pohybuje okolo 1 000.

  • Počet hospitalizovaných v těžkém stavu vzrostl za týden téměř o polovinu

    Za poslední týden - od neděle 30. srpna do soboty 5. září - stoupl počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 v Česku o 33 procent. Konkrétně z 153 na 204 pacientů.

    Počet hospitalizovaných v těžkém stavu a/nebo s vysoce intenzivní péčí - to znamená, že jsou na umělé plicní ventilaci nebo na mimotělní membránové oxygenaci - pak vzrostl dokonce o 48,5 procenta z 35 pacientů na 52. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví.

    „Naposledy bylo tolik pacientů v těžkém stavu 4. května,“ dodává k číslům na twitteru novinář Vojtěch Gibiš.

  • Průzkum: Téměř polovina Řeků by se proti koronaviru nenechala naočkovat

    Podle průzkumu zveřejněného v neděli by téměř polovina Řeků odmítla očkování proti koronaviru. Podle studie řeckého týdeníku To Vima 44 % z 1 000 dotázaných uvedlo, že pokud by byla schválena a poskytována vakcína, nevyužijí ji. Průzkum provedla řecká firma Metron Analysis.

    Studie zjistila, že míra odmítnutí byla v 56 % u osob ve věku 45 až 54 let, zatímco 54 % osob ve věku 17 až 34 let uvedlo, že by se naočkovat nechali. I když řecká vláda uvedla, že žádná schválená vakcína nebude povinná, obyvatelům bude „důrazně doporučena“. Průzkum také zjistil, že téměř každý pátý (17 %) se staví proti požadavkům na nošení roušek ve veřejném prostoru.

  • Nárůst případů covidu v Praze počtvrté v řadě překonal stovku

    Denní nárůst případů nemoci covid-19 v Praze počtvrté v řadě překonal stovku. K dnešním 18:00 přibylo za posledních 24 hodin 103 potvrzených případů nákazy. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. Od čtvrtka, kdy se za den objevilo rekordních 168 nakažených, ale nárůst postupně zpomaluje.

    Od 1. března, kdy byly v Česku zaznamenány první případy covidu-19, se nakazilo koronavirem 5843 lidí z Prahy. Více než dvě třetiny nakažených se už z nemoci vyléčily a 113 lidí s covidem-19 zemřelo. Počet zemřelých se od čtvrtka nezměnil.

    Praha je podle webu ministerstva zdravotnictví jedním z regionů, kde v poslední době přibývá nakažených nejvýrazněji. Ve městě se objevilo za posledních sedm dní zhruba 72 nových případů covidu-19 v přepočtu na každých 100 tisíc obyvatel. Větší nárůst než Praha mají jen Hodonínsko, Pelhřimovsko a Svitavsko, kde se přírůstky za poslední týden pohybují od 89 po 75 případů na 100 tisíc obyvatel.

  • Francie: 8 tisíc nakažených za sobotu, 7 tisíc za neděli

    Denní nárůst případů ve Francii za neděli činí 7 071. V sobotu přibylo nakažených 8 550. V pečovatelských domovech a nemocnicích zemřelo celkem 30 701 lidí.

  • Uzdravení v Jeruzalémě pomáhají nemocným. Není ale jisté, jestli se nenakazí znovu

    Jeruzalémská nemocnice Hadassah rekrutuje z covidu uzdravené pacienty, kteří chtějí pomáhat těm, kteří s nemocí stále bojují. Dobrovolníci v rámci pilotního projektu navštěvují pacienty ve středně těžkém nebo vážném stavu, kteří by jinak byli od ostatních izolovaní. Uzdravení pomáhají nemocným pít a jíst, jsou jim ale také důležitou psychickou oporou.

    Nemocnice věří, že projekt je prvním svého druhu na světě. Starosti ovšem dělají nejasnosti ohledně znovunakažení již uzdravených pacientů, proto jsou dobrovolníci pečlivě sledování.

  • Denní rekord padl ve Velké Británii

    Británie oznámila rekordní nárůst denních případů. Zatímco jich včera bylo 1 813, dnes číslo vyšplhalo na 2 988. Hranici dvou tisíc atakoval i pátek, kdy přibylo 1 940 nakažených. Británie má přes 66 milionů obyvatel.

    Foto: https://coronavirus.data.gov.uk/

    Vývoj počtu nově nakažených ve Velké Británii.

    Ve Walesu dnes nebyla zaevidována žádná nová úmrtí, celkový počet případů se zvýšil o 98 na 18 381. Umíralo se však v anglických nemocnicích, kde zemřeli tři lidé s pozitivním testem na koronavirus. Pacienti byli ve věku mezi 69 a 89 lety. Počet případů ve Skotsku vzrostl o 208.

    První případ nákazy od května ohlásil také ostrov Man ležící v Irském moři mezi Anglií, Skotskem, Irskem a Walesem.

  • Pirát Bartoš označil vládní opatření pro seniory za volební dárek

    Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš označil pětitisícový příspěvek seniorům za volební dárek od vlády. Návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na distribuci roušek seniorům poštou nazval opoziční politik nesmyslem. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce dnes také zkritizoval vládu za to, že navzdory dalším výdajům neřeší příjmovou stránku rozpočtu.

  • V Rusku za poslední den přibylo 5195 nakažených koronavirem

    V Rusku za poslední den zaznamenali 5195 případů koronavirové nákazy. Denní bilance je nepatrně nižší oproti sobotě, kdy ruské úřady evidovaly 5205 infikovaných, informovala dnes agentura Interfax.

  • Hradecký kraj má nejvyšší denní přírůstek covidu-19 od jara

    V Královéhradeckém kraji přibylo za posledních 24 hodin 30 potvrzených případů covidu-19, což byl nejvyšší denní nárůst v kraji od začátku epidemie na jaře letošního roku. Od sobotního do dnešního rána se počet zjištěných případů zvedl na 653 z 623.

    Počet aktivních případů nemoci v kraji vzrostl také o 30 na 203, protože počet uzdravených zůstal na 444. S nemocí covid-19 dosud v kraji zemřelo šest lidí. Vyplynulo to z dnes zveřejněných dat Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

  • V humpoleckém domově pro seniory jsou další případy covidu-19

    V domově pro seniory v Humpolci už testy potvrdily koronavirovou nákazu u 21 klientů a 16 pracovníků. O prvním pozitivním testu na covid-19 v zařízení informovali hygienici v pátek. V sobotu bylo potvrzených nemocných pracovníků 11, šest klientů je nyní hospitalizovaných. Na koronavirus se testují i pracovníci domova pro seniory v Třebíči, zatím je tam nemocná jedna pracovnice.

  • Indie zaznamenala globální rekordní přírůstek nakažených

    Počet nakažených s koronaviem v Indii stoupl o více než 90 000, což je globální denní rekord. Vyplývá to z údajů indického ministerstva zdravotnictví. V pondělí Indie, kde žije asi 1,3 miliardy lidí, podle agentury Reuters předstihne Brazílii a stane se druhou nejpostiženější zemí na světě.

  • Mexiko hlásí dalších 6319 případů covidové nákazy

    Mexiko hlásí dalších 6319 nakažených koronavirem a 475 souvisejících úmrtí. Dohromady středoamerická země eviduje 629 409 případů a 67 326 zemřelých.

  • V Jižní Koreji je nárůst nakažených nejnižší za tři týdny

    Jižní Korea dnes hlásí nejmenší denní nárůst počtu případů koronavirové nákazy za tři týdny. Do sobotní půlnoci jich přibylo 167, což je o jednoho nově nakaženého méně než předchozí den, uvedlo korejské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy