Hlavní obsah
Online

Po kritice, že Vojtěch nezvládá, má převzít chytrou karanténu armáda

Foto: vlada.cz

Ministr Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministr nařídil audit údajů o aktuálně nakažených, místo 5224 případů z nedělního rána se statistika dostala na 3479 v neděli v podvečer.

Článek

Nejdůležitější události:

Češi si musí už druhý den nasadit roušky na všech hromadných akcích ve vnitřních prostorách nad 100 lidí. Od pondělí se pak zpřísní i další nařízení - podrobnosti ZDE.

Přibývá případů, kdy nákaza ohrožuje nejcitlivější místa - zařízení pro seniory. K téměř 60 se v sobotu dostal počet nakažených (klientů i členů personálu) v Alzehimercentru v Jihlavě, karanténa je také vyhlášena v domově pro seniory v Černožicích na Královéhradecku. Tam je zatím jedna nakažená členka personálu.

Situace se v minulých dnech zkomplikovala i v Praze a to především kvůli případu nákazy šířící se z nočního klubu Techtle Mechtle - tam je více než 100 nakažených a téměř 300 lidí v karanténě.

V neděli v podvečer ministerstvo oznámilo, že po auditu údajů nařízených ministrem Vojtěchem se počet nemocných rapidně snížil. Místo ranních 5254 je jich nyní 3479.

V pondělí by měla vláda jednat o tom, že projekt chytré karantény, který je nejdůležitější obranou proti šíření epidemie by měla převzít armáda.

Sobotní vývoj epidemie v Česku jsme sledovali ZDE:

  • Vláda v pondělí projedná převzetí chytré karantény armádou

    Vláda má podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška v pondělí projednat možnost, že by projekt chytré karantény znovu řídila armáda.

    Podle mluvčího je armáda na tento krok připravena. Projekt chytré karantény převzalo Ministerstvo zdravotnictví 25. května. Do té doby chytrou karanténu vedl devadesátičlenný centrální řídící tým zřízený pod armádou jako poradní orgán vlády, který vedl bývalý ministrův náměstek Roman Prymula.

    O případném převzetí projektu od Ministerstva zdravotnictví se zmínil premiér Andrej Babiš ve svém facebookovém pořadu Čau lidi.

    „Chytrá karanténa funguje, je co zlepšovat samozřejmě. My budeme o tom dneska večer diskutovat s armádou. Armáda funguje perfektně a je otázka, jestli by znovu oni neměli to celé řídit,“ uvedl předseda vlády. Podle něj se nedaří dostatečně propojit IT systémy a hygienické stanice, které postupně musí přejít na modernější metody fungování. Problémy byly podle premiéra v Moravskoslezském kraji, kde jsou jedna z aktuálních ohnisek epidemie.

  • V Praze za 24 hodin přibylo 52 nových případů koronaviru

    V Praze za posledních 24 hodin přibylo 52 nových případů koronaviru. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00. Naposledy byl takto vysoký denní přírůstek ve čtvrtek a vyšší pak v půlce dubna. Celkem se v hlavním městě od začátku epidemie nakazilo 2868 lidí, z nichž 1931 se už vyléčilo a 104 zemřelo.

    Za nárůstem počtu nakažených v posledních dnech stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. V souvislosti s ním hygienici k pátku evidovali celkem 109 nakažených. K pátečním 18:00 hygienici v Praze zjistili 38 nových případů a v sobotu 35. Dnes tak denní nárůst téměř o dvacet stoupl.

  • Škrty ve statitice

    Ministerstvo zdravotnictví výrazně revidovalo koronavirové statistiky. Aktuálně nakažených je 3479, o 1775 méně než ráno. Audit údajů nařídil ministr.

    Počet nemocných se tak snížil o třetinu. Kvůli narůstajícímu počtu nemocných a nových případů nákazy přitom ministr na konci minulého týdne vyhlásil nová plošná opatření - omezil počet účastníků hromadných akcí ve vnitřních prostorách a nařídil nošení roušek.

  • Vojtěch se brání a vytahuje krajský semafor

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odmítl Hamáčkovu kritiku, že projekt Chytrá karanténa nefunguje. „Nelze mluvit o selhání. Ty nástroje, které tam jsou, sledování informací elektronicky, to dříve vůbec možné nebylo. Jsou tam rezervy, to je pravda,“ připustil nakonec Vojtěch v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce ČT.

    Podle ministra vnitra celý projekt přestal fungovat, když přešel pod Ministerstvo zdravotnictví. Dokonce i premiér Andrej Babiš dříve řekl, že má pocit, že Ministerstvo zdravotnictví se „trochu tváří, jako by se jich to netýkalo“.

    Ministr Vojtěch chce v pondělí zveřejnit systém semaforu pro jednotlivé kraje. Pohotovostní stupně budou tři, přiřazovat se budou podle toho, jestli se koronavirus šíří v komunitě.

    Červený by zatím žádný kraj nebyl. Moravskoslezský bude oranžový, k oranžové barvě se blíží Praha. „Chceme tomu dát nějaký jasný plán, jasný směr. Budeme to řešit na úrovni jednotlivých regionů, protože ta situace není všude stejná,“ dodal Vojtěch.

  • Hamáček se rozčílil: Kdyby nebylo mě, první vlnu jsme nezvládli

    Vicepremiér, šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček se tvrdě navezl do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) za to, že nezvládá situaci s druhou vlnou epidemie, která se rozjíždí v různých regionech.

    Podle něj především nefunguje projekt Chytrá karanténa, který měl umožnit dělat lokální opatření jen tam, kde jsou potíže, a tím se vyhnout plošným restrikcím.

    „Musíme si v pondělí říct, jak dál. Po době relativního klidu máme zpátky problém, pojďme ho řešit. Ministerstvo zdravotnictví to není schopné nastartovat, tak to dejme zpátky armádě, která to už jednou dobře zvládla na jaře,“ řekl Hamáček v pořadu Partie v TV Prima.

    „Jsem připraven to podpořit, ale musí to chtít pan ministr obrany Metnar a pan ministr zdravotnictví Vojtěch si musí přiznat, že mu to nejde,“ dodal Hamáček.

    Foto: vlada.cz

    Ministři zdravotnictví Vojtěch a vnitra Hamáček.

    „Pan Hamáček by se měl starat o to, jak funguje Česká pošta a jak uděláme na podzim ty krajské a senátní volby. A ať se nestará o kompetence ministra zdravotnictví,“ vypálil premiér Andrej Babiš.

    Nelíbilo se mu, že ministr vnitra v pátek vyrazil do Ostravy, kde řešil aktuální vývoj epidemie s hejtmanem, primátorem a hasiči. A že svým doporučením opět nosit roušky zasahoval do Vojtěchových kompetencí.

    Naštvaný lídr ČSSD se pak kvůli tomu v sobotu večer dohadoval na Twitteru s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. „Pan premiér by si měl uvědomit, že kdybych se na jaře nezačal starat o kompetence Ministerstva zdravotnictví, nemohl by se dnes chlubit, jak dobře jsme zvládli první vlnu,“ rýpnul si Hamáček.

  • Svolány krajské krizové štáby

    „Na pondělí je svolán krajský krizový štáb a v součinnosti s krajskou hygienickou stanicí proběhne jednání ohledně opatření, která se s největší pravděpodobností dotknou celého Jihočeského kraje. O výsledku jednání a přijatých opatřeních vás budeme neprodleně informovat,“ uvedla Petra Popová, tajemnice krizového štábu v Prachaticích, které jsou v regionu nejvíc zasaženy koronavirem.

    Ze stejného důvodu v pondělí zasedne také bezpečnostní rada kraje na Vysočině, jež se bude zabývat především potížemi v okrese Jihlava. Ta bude řešit mimo jiné fungování velké továrny společnosti Bosch v Jihlavě, jež má čtyři tisíce zaměstnanců a kde se nákaza objevila hned u několika lidí. A také situaci v jihlavském Alzheimercentru, kde počet nakažených koronavirem stoupl už na 56.

    „Hygienici teď situaci vyhodnocují. Nakažení zaměstnanci nejsou z provozu, ale z managementu. Je na firmě Bosch, jaká opatření na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice přijme,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

  • Prachatická firma zastavila provoz a izolovala nakažené

    Prachatická firma InTiCa Prachatice, jež vyrábí nejrůznější produkty pro automobilový průmysl, už kvůli nákaze zastavila provoz. Hygienici poslali do karantény zatím 48 lidí, další nejspíš přibudou.

    Zbylé zaměstnance – celkem je jich 270 – hygienici informovali o režimu, který musí dodržovat.

    Jednatel prachatické ubytovny Petr Košina uvedl v České televizi, že na ubytovně přebývá 68 lidí maďarské národnosti. Nakažení jsou prý v ubytovně odděleni od ostatních, využívají samostatné toalety a nevycházejí za hranici pozemku, na němž ubytovna stojí. Mají také k dispozici veškeré dezinfekční prostředky.

    Sídlo prachatické firmy InTiCa.

  • Jižní Čechy: nové ohnisko na ubytovně prachatické firmy

    Jihočeští hygienici v sobotu zaznamenali 25 nových případů koronaviru. Je to největší denní nárůst v regionu od začátku šíření covid-19. Z 25 nových případů představují 19 zahraniční zaměstnanci firmy z Prachatic.

    Největší mezidenní nárůst byl právě na Prachaticku, kde se jednalo o 21 nových případů. Velký podíl na tom mají zaměstnanci prachatické firmy, kdy velká část z nich je ze zahraničí a navíc bydlí na jedné ubytovně.

    „Sdílejí tam spolu veškeré prostory, ten kontakt je tam téměř jako v rodině. Proto si myslím, že nákaza se tam šířila více než v té samotné firmě,“ řekla šéfka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    Dodala, že hygienici nařídili speciální režim pro 270 zaměstnanců firmy. Z toho 48 zatím poslali do karantény. „Předpokládám, že ještě další (v karanténě) přibudou. Musím pochválit věcný přístup jak vedení společnosti, tak provozovatele ubytovny. Všechny pozitivně testované jsme na ubytovně umístili do izolace odděleně od zdravých osob v karanténě,“ řekla Kotrbová.

    Dodala, že koronavirus se zatím potvrdil u 20 lidí z prachatické firmy. V týdnu hygienici vyšetří dalších 270 pracovníků společnosti.

  • V sobotu se méně testovalo

    V sobotu přibylo v Česku 131 potvrzených případů covid-19, necelá polovina pátečního počtu. Je to nejnižší denní přírůstek v tomto týdnu. O víkendech ale bývá méně testů a tím pádem i méně potvrzených případů.

    V Česku je několik ohnisek nemoci covid-19. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel stále vykazuje Karvinsko, a to téměř 59. Následuje okres Jihlava s 56 a Frýdecko-Místecko s 36 nakaženými na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

    Kvůli zvýšenému počtu nakažených platí v Česku od soboty nová opatření proti šíření koronaviru. Lidé musí nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí, jde o kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby uvnitř budov. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí ze současné tisícovky lidí na polovinu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy