Hlavní obsah

V sobotu se odehraje Noc divadel. Zapojí se přes 80 scén a institucí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Přes 80 divadelních souborů, divadel a institucí ze 30 měst celé České republiky si připravilo program na sobotní Noc divadel. Její devátý ročník má podtitul Fresh Air.

Článek

Divadelní svátek tak opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance. Všechny akce jsou zdarma nebo za symbolické vstupné.

Zapojená divadla představí čerstvé novinky na scéně, novátorské přístupy či reflexi pandemické situace, která citelně zasáhla živou kulturu. Kompletní program akce je na webu www.nocdivadel.cz.

Pražské divadlo Alfred ve dvoře uvádí od 20:00 performance Tomáše Danielis 21&COUNTING, jejímiž tématy jsou pohyb, komunikace a vnímání reality.

Divadlo Na zábradlí připravilo pro návštěvníky charitativní bazar, zájemci mohou navštívit zákulisí nebo si poslechnout koncert. Součástí večera bude také vernisáž výstavy zaměstnanců divadla. Divadlo Bez zábradlí chystá workshop žonglování pro děti s herečkou Danielou Šiškovou, loutkové představení pro děti Pověsti z Prahy, scénické čtení v divadelní kavárně, představení Iliada za 150 korun nebo diskusi s tvůrci muzikálu Cabaret. Činoherní klub připravil deskové a společenské hry, které si bude možné zahrát s herci divadla. Kromě hraní bude divadlo otevřeno i k prohlídkám zákulisí.

Ostravská Komorní scéna Aréna se rozhodla v rámci tématu letošního ročníku vpustit závan čerstvého vzduchu v podobě prohlídek divadla i pro anglicky mluvící diváky. Táborské Divadlo Oskara Nedbala nachystalo oslavu živé kultury, a tak v něm nebudou chybět akrobatická vystoupení novocirkusových souborů, loutkové představení v podání Loutek bez hranic či hudební program, který uzavře Ventolin.

Národní divadlo v Praze opět připravilo interaktivní prohlídky historickou budovou, které spojují dvě významná letošní výročí, a to 140. let od otevření a od požáru Národního divadla.

Hradecké Divadlo Drak uvede od 17:00 divadelní road movie Cesta inspirovanou beatnickou generací a menší návštěvníci se ve stejný čas mohou zúčastnit divadelně-výtvarného workshopu. Součástí programové nabídky je také stálá expozice Příběh Draku 1958-2018, která mapuje šedesátiletou historii divadla.

Naivní divadlo Liberec připravilo program pro diváky napříč všemi věkovými kategoriemi, od nejmenších až po dospěláky. V deset hodin uvede novou loutkovou inscenaci Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny!, na kterou naváže workshop Vyrob si svou loutku. V 17 hodin se děti od 8 let mohou těšit na představení Hvězdný posel a procházku divadelním zákulisím.

Institut umění – Divadelní ústav se otevře jako hlavní festivalové infocentrum. Pro návštěvníky, kteří si nestihli naplánovat program v předstihu, bude v sobotu otevřená budova ústavu v Celetné ulici od 14:00 do 20:00. Program se letos točí kolem 100. výročí prvního uvedení divadelní hry R.U.R. Karla Čapka a kromě divadelní historie a osobností v něm nebude chybět ani umělá inteligence nebo roboti.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská divadelní noc. Myšlenka společného divadelního svátku se rozšířila do více než deseti evropských zemí. V ČR najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla přes 50 000 lidí. Česká Noc divadel je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Reklama

Doporučované