Hlavní obsah

V souvislosti s kauzou ČEZ rezignovala bulharská ministryně energetiky

Co znamená rezignace bulharské ministryně energetiky? Analyzovala Zuzana Kubátová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Temenužka Petková rezignovala po informaci o jejím napojení na neznámou firmu, která chce koupit miliardový majetek ČEZu.

Článek

Bulharská ministryně energetiky Temenužka Petková odstoupila ze své funkce. K rozhodnutí došla poté, co média informovala o jejím napojení na vlastníky malé a téměř neznámé firmy Inercom. Ta kupuje majetek české energetické společnosti ČEZ v Bulharsku.

Spor vznikl kvůli prodeji bulharských aktiv společnosti ČEZ. Jedná se o velkou bulharskou distribuční společnost. Ta dodává elektřinu asi třem milionům odběratelů. A zahrnuty jsou i další menší firmy nebo obnovitelné zdroje, kdy celkem jde o šest společností. Celková hodnota prodeje podle neoficiálních informací dosahuje k devíti miliardám korun.

Majetek chce podle bulharských médií koupit malá firma Inercom, která má údajně jen tři zaměstnance. Bulharský tisk ale vyjadřuje pochybnosti o tom, že společnost má na takovou operaci peníze.

Bulharskou ministryni prý pojí dlouholeté přátelství s majitelkou firmy Inercom. Je tak možné, že firma mohla být zvýhodněna a mohlo dojít k dohodě mezi prodávajícím a kupujícím.

Reklama

Doporučované