Hlavní obsah

V Súdánu se z milic dostalo na svobodu 200 dětských vojáků. Podle OSN jich je v zajetí celkem 19 tisíc

Video: Veronika Krátká, Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Z řad milic se v Súdánu dostalo na svobodu 200 dětských vojáků. Podle OSN je v súdánských milicích celkem přes 19 tisíc dětí.

Článek

Přes 200 dětských vojáků propustily ozbrojené skupiny v Jižním Súdánu, informovala dnes agentura AP. V následujících měsících má z řad milic odejít dalších 1000 dětí. OSN odhaduje počet jihosúdánských dětských vojáků na 19 tisíc, což je nejvíc na světě. Tento nejmladší stát světa sužuje občanská válka od roku 2013.

Do vlastních rodin se v úterý vrátilo 112 chlapců a 95 dívek. Bylo to poprvé, kdy se děti shledaly přímo s rodinou bez přestupného pobytu v institucích.

„Tisíce dětí jsou zneužívány jako kuchaři, nosiči a domácí otroci. Dívky jsou v ozbrojených skupinách pravidelně sexuálně zneužívány,“ uvedla Sandra Olssonová z neziskové organizace Child Soldiers International.

Vláda užívání dětských vojáků odsuzuje a tvrdí, že je to praktika opozice v oblastech, které nemá režim pod kontrolou. Opozice zase uvádí, že děti nerekrutuje, ale pouze se ujímá sirotků, jejichž rodiny vyvraždili vládní vojáci. Několik dětí, které opozice propustila už dříve, ovšem agentuře AP řeklo, že byly naverbovány silou.

Sedmnáctiletého George například vojáci nutili, aby kradl, znásilňoval ženy a dívky a někdy musel i zabíjet. „Nic z toho jsem dělat nechtěl, ale jinak by mě zabili,“ řekl chlapec.

Dětem propuštěným tento týden bude poskytnuta tříměsíční potravinová pomoc, psychologická i sociální podpora a profesní příprava, aby se mohly znovu začlenit do jednotlivých komunit, informoval Dětský fond OSN. Podle některých humanitárních organizací tato jednorázová a krátkodobá pomoc nezaručí, že děti neskončí znovu v nějaké ozbrojené skupině.

Občanská válka v Jižním Súdánu vypukla před pěti lety, kdy se prezident Salva Kiir rozešel s viceprezidentem Riekem Macharem. Konflikt má etnické pozadí a jde v něm i o přístup k nerostným zdrojům. Boje si už vyžádaly přes 5 tisíc mrtvých a vyvolaly nejhorší uprchlickou krizi v Africe od genocidy ve Rwandě v roce 1994.

Na konec měsíce je plánováno třetí kolo mírových rozhovorů, které se bude konat v sousední Etiopii. Klid zbraní podepsaný loni v prosinci byl porušen hned za několik hodin a následující kolo mírových rozhovorů k ničemu nevedlo.

Reklama

Doporučované