Hlavní obsah

V Šumperku otevřelo nové Aquacentrum, v provozu bylo zatím jen 53 dní

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Šumperku po půl roce nucené přestávky znovu otevřelo nové Aquacentrum na Benátkách. Bazén, který se po rozsáhlé rekonstrukci za 170 milionů korun otevřel návštěvníkům poprvé loni na začátku září, byl dosud v provozu jen 53 dní.

Článek

„Období pandemie přečkalo centrum v úsporném režimu, ode dneška bude otevřena vnitřní i venkovní koupací plocha,“ řekl ředitel Podniků města Šumperka Miroslav Pospíšil.

Zástupci akvacentra reagovali na uvolnění koronavirových opatření, co nejrychleji to šlo. Otevřeno je ode dneška i venkovní koupaliště. „Díky těmto opatřením můžeme dosáhnout skoro maximální kapacity. Povolen je vstup jedné osoby na 15 metrů čtverečních plochy, při započtení i venkovní plochy dosáhneme na 152 osob na vnitřní i venkovní plavecký bazén,“ uvedl ředitel šumperských podniků, které akvacentrum provozují.

Návštěvníci se musejí při vstupu prokázat potvrzením o očkování, prodělání nemoci či testem z odběrového místa. Podmínky se však mohou projevit na návštěvnosti - například dnes dopoledne si podle aktuální obsazenosti na stránkách akvacentra přišel zaplavat jen jeden plavec.

Akvacentrum bylo otevřeno loni 1. září. „Přijali jsme do nového provozu zhruba 20 lidí, kteří byli v práci jen měsíc a devět dnů, takže se nestihli ani pořádně zapracovat a seznámit s novým provozem, neboť 8. října jsme museli bazén uzavřít kvůli nařízením vlády. Není to šťastná situace a to jak ze strany ekonomiky provozu, tak ve vztahu k té technologii, která měla být pod zatížením a stoprocentně jet, neboť zde běží záruční doba,“ podotkl ředitel Pospíšil.

Bazén po dobu nucené pauzy jel v úsporném režimu - vypuštěn byl malý dětský bazén a vířivka, pětadvacetimetrový bazén byl po celou dobu naplněný a zakrývaly ho fólie snižující výpar z vodní plochy. V ekonomickém režimu tak mohla jet klimatizace a vzduchotechnika. „Díky těmto opatřením jsme byli schopni rychle naskočit do provozu,“ dodal ředitel podniků Miroslav Pospíšil. Ušlý zisk zatím odhadnout nedokázal.

Nové šumperské Aquacentrum bylo v provozu pouze v září a krátce v prosinci, kdy však musela být snížena kapacita z původních 200 na 73 návštěvníků. Zcela zavřeno je znovu od 18. prosince. Rozsáhlá proměna krytého bazénu stála 170 milionů korun, rekonstrukce začala v polovině roku 2018. Bazén v Šumperku byl však kvůli závadám kotle uzavřený již od června 2017. Jeho otevření bylo pro město velkou událostí, na otevření nového plaveckého centra se připravoval i šumperský oddíl plaveckých sportů, který vyhlásil nábor nových členů a hledal trenéry. I na tyto aktivity dopadla pandemie koronaviru.

Reklama

Doporučované