Hlavní obsah

V Šumperku se otevře samoobslužná galerie, zřejmě první v České republice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Šumperku se ve čtvrtek otevře samoobslužná galerie. Podle města jde o první galerii tohoto typu v České republice, tedy bez obsluhy a ostrahy, která je automaticky řízena kamerovým systémem.

Článek

Své zázemí galerie našla v Pavilonu, v klasicistním altánku u klášterního kostela v Radniční ulici. Zrekonstruovaný objekt bude zpřístupněn veřejnosti jako Galerie Pavilon - Kabinet fotografie a malého umění. První výstavou ji otevře pražský fotograf a výtvarník Ivan Prokop, řekla ČTK mluvčí radnice Soňa Singerová.

„Systém funguje tak, že na zazvonění u dveří v návštěvní době, od dubna do října 8:00–18:00, se na automatický kód otevřou dveře do pavilonu, vevnitř se zapnou světla a zároveň se spustí bezpečnostní kamerový systém. Návštěvník si může volně prohlédnout výstavu, jakmile odejde, pohybové čidlo zjistí, že návštěvník odešel a altán se znovu uzamkne,“ popsala mluvčí radnice. Podotkla, že mimo návštěvní hodiny nebude automatický otevírací kód funkční.

Samoobslužná galerie je v Pavilonu v centru města, který dlouhé roky neměl adekvátní využití. Je v majetku Podniků města Šumperka. „Se svolením majitele objektu a Města Šumperk ve spojení s Eagle Gallery bude objekt zpřístupněn veřejnosti jako Galerie Pavilon - Kabinet fotografie a malého umění. Pro tyto účely byl objekt kompletně opraven a nově vybaven výstavním fundusem,“ doplnila mluvčí města.

Podle informací na stránkách galerie se budou nové prostory zaměřovat především na autorské i tematické výstavy kvalitních fotografií. První výstava fotografa Ivana Prokopa, který zachycuje například i festival Blues Alive v Šumperku, nese název …byl jsem při tom. Pro novou galerii vybral soubor fotografií, který je ohlédnutím za jeho kariérou profesionálního fotografa a který zachycuje vzácné okamžiky, kdy sdílel čas a prostor s hudebními osobnostmi, jako jsou například Frank Zappa, Laurie Andersonová, Carlos Santana, Bobby McFerrin či Dan Bárta. Výstavu si zájemci budou moci prohlédnout do 27. září. Vstup do galerie je zdarma, zájemci mohou poslat dárcovskou SMS.

Reklama

Doporučované