Hlavní obsah

V Sýrii bují opiátová závislost. Drogy berou i desetileté idlibské děti

V Idlibu se zvyšuje počet drogově závislých, opiáty berou i desetileté děti.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Počet drogově závislých raketově roste od počátku syrské války. V provincii Idlib je poslední bašta odporu proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

Článek

Ve válkou zničené Sýrii se zvyšuje počet drogově závislých na opiátech, mezi nově závislými jsou zejména děti a dospívající, píše CNN. V zemi zatím neexistuje žádná oficiální statistika drogové závislosti, doktor z drogového střediska v syrské provincii Idlib, který nechtěl být jmenován z obavy před represemi, pro americkou televizi uvedl, že počet závislých raketově narostl od začátku války.

„Vidíme, jak se děti, kterým je 10, 11 nebo 12 let, stávají závislými,“ říká doktor z nemocnice Save a Soul a dodává, že „závislost by měla začít později, až okolo 18 nebo 20 let. Kvůli rozpadu rodin už ale začínají brát drogy v nízkém věku“. Na opiátech se ale Syřané stávají závislými nejen kvůli válečným traumatům.

„Každé ráno si beru 30 prášků, je to první věc, kterou udělám. Půl hodiny po snídani si vezmu dalších 20, potom dalších 20 odpoledne, k večeru, když jdu ven, si jich vezmu dalších 30 nebo 40, dohromady je to asi 150 pilulek za celý den,“ řekl pro CNN třiadvacetiletý Mahmoud.

Ten je závislý na léku Tramadol, jenž má v sobě vysokou dávku opiátů, a i přesto je v Sýrii volně k prodeji. Na Tramadolu, který je silným analgetikem, je závislá řada zraněných bojovníků. Jak zjistila televize CNN, mnoho z vyléčených se chce vrátit zpět do boje, což ale znamená návrat mezi spolubojovníky, kteří jsou závislí na opiátech nebo amfetaminu.

Do Idlibu během války uprchl zhruba jeden milion lidí. Z provincie se postupem času stala poslední bašta odporu proti režimu prezidenta Bašára Asada, jde o poslední místo, které mají pod kontrolou protivládní rebelové.

Reklama

Související témata:

Doporučované