Hlavní obsah

V Sýrii zemřel i druhý z francouzských bratrů Clainových, odpovědných za atentáty v Paříži z roku 2015

Při náletech na Baghúzu zemřel francouzský islamista Jean-Michel Clain.Video: Renáta Matoušková

 

Reklama

Dva dny po únorových náletech na Baghúz zemřel francouzský islamista Jean-Michel Clain. Společně se svým bratrem Fabienem ohlásili odpovědnost Islámského státu za listopadové atentáty v roce 2015 v Paříži.

Článek

Francouzský člen Islámského státu (IS) Jean-Michel Clain zemřel stejně jako jeho bratr Fabien při náletu ve východní Sýrii. Agentuře AFP to v úterý potvrdila jeho žena Dorothée Maquereová. Fabien Clain byl zabit při únorovém náletu mezinárodní koalice na Baghúz, kde vzdorují poslední bojovníci Islámského státu (IS). Podle zprávy z 21. února byl jeho bratr Jean-Michel při tomtéž náletu zraněn.

Maquereová v úterý řekla agentuře AFP, že jejího „švagra zabilo bezpilotní letadlo a manžela minometný granát“. Její manžel prý svým zraněním podlehl dva dny po útoku.

Dorothée Maquereová je nyní mezi civilisty, kteří odcházejí z Baghúzu, na nějž poslední úder chystá s pomocí mezinárodní koalice arabsko-kurdské seskupení SDF.

Bratři Clainové ohlásili odpovědnost IS za atentáty spáchané v listopadu 2015 v Paříži a Francie na ně vydala zatykač. Oba bratři se radikalizovali na začátku tisíciletí.

Na dotaz, zda jsou v Baghúzu ještě další Francouzi, Maquereová sdělila, že „možná, ale není jich tam moc“. Ujistila ale, že Hayat Boumedienneová, přítelkyně jednoho z pachatelů atentátníků v Paříži Amedyho Coulibalyho, je po smrti. „Byla zabita, nevím kdy, ale vím, že všichni jsou mrtví," sdělila osmatřicetiletá Maquereová.

Podle agentury AP také řekla, že se nechce vrátit do Francie a přeje si, aby „ji Francie nechala na pokoji“.

Reklama

Doporučované